Hirdetés

2011 májusában a Varangy Akciócsoport Egyesület és a Lokomotív Turista Egyesület fényképes adatgyűjtést és fotópályázatot indított „Láss, alkoss, gyarapíts” címmel a kétéltűek és hüllők kárpát-medencei elterjedésének további feltérképezésére.

Kiírásunk elsősorban a természetjárókat szólította meg határon innen és túl, de a programba bárki szabadon bekapcsolódhatott. Ezáltal a természetet aktívan járó felnőtteket és gyerekeket arra buzdítottuk, hogy kirándulásaik során nagyobb figyelmet fordítsanak erre az élőlénycsoportra. A felmérés egyedülálló abban a tekintetben, hogy nem korlátozódik hazánk határain belülre, hanem – a Pannon biogeográfiai régió kiterjedésének megfelelően – azon túl nyúlva az egész Kárpát-medence területéről gyűjtünk előfordulási adatokat.

Az önkéntesek bevonására alapozott természetvédelmi programok legnagyobb szakmai kihívása a gyűjtött adatok megbízhatóságának meghatározása. Az olyan adatgyűjtés, ahol eltérő tudású résztvevők végzik az egyedek határozását, az – bizonyító kép vagy hangfelvételek hiányában – utólagos ellenőrzéssel sem pontosítható teljes biztonsággal. Az igazi problémát természetesen nem a viszonylag könnyen kiszűrhető, nyilvánvalóan hibás adatok, hanem a nehezen eldönthető esetek jelentik. A szabad szemmel is jól határozható állatcsoportoknál a képekre alapozott adatgyűjtés megoldhatja ezt a problémát, ezért egyre népszerűbb az egyedek azonosításának, a fajok jelenlétének vagy egyedszámának megfelelő, hosszútávú rögzítése képek alapján. A természetvédelmi céllal végzett kutatásoknak alapvető célja, hogy a konkrét adatok gyűjtése mellett a társadalom támogatását is elnyerje, amire ez a program is jó keretet ad.

A program egyben fotópályázat is, ahol minden hónapban kiemeljük a legjobban sikerült képeket, melyeknek esélye van az év fotója cím elnyerésére. A hónap nyertes fotói felkerülnek a www.varangy.hu weboldal galériájába, illetve további remek felvételek kíséretében a Varangy Akciócsoport Egyesület Picasaweb oldalára. Díjazásban részesül a legtöbb előfordulási adatot szolgáltató és a legtöbb fajról fotót készítő is. A beküldőktől kérjük a fotó elkészítésének pontos helyét, időpontját. A határozást, illetve beküldők határozásának ellenőrzését azt Egyesület szakértői stábja végzi. (A program részletes kiírása a www.varangy.hu honlapon olvasható.).

A program első 5 hónapja alatt csaknem 100 önkéntes küldött képeket. A képek 89,5%-a érkezett Magyarországról, 4,9%-a Romániából, 2,6%-a Szlovákiából, szintén 2,6%-a Ukrajnából és 0,4%-a Szerbiából. A leggyakrabban megörökített kétéltűnek a kecskebéka-fajcsoport tagjai bizonyultak (1. ábra).

Az adatok megoszlása fajok szerintAz adatok megoszlása fajok szerint

Az ide tartozó három faj (tavi béka, kecskebéka, kis tavi béka) pontos elkülönítése kép alapján nem lehetséges.
További gyakori fajok a barna varangy, zöld varangy és a foltos szalamandra. A hüllők közül a zöld gyík volt a leggyakoribb (2. ábra), de gyakran érkeztek fotók lábatlan gyíkról, fürge gyíkról és vízisiklóról is.

A hüllőkre vonatkozó adatok megoszlásaA hüllőkre vonatkozó adatok megoszlása

A fajgyakoriságok összefüggésben vannak a kedvelt turistautak herpetofaunisztikai sajátosságaival, a fajok méretével, színezetével és aktivitási mintázatuk jellemzőivel.

Az elterjedési adatok gyarapítása mellett fontosnak tartjuk a résztvevők ismereteinek bővítését, sok esetben segítettünk a későbbi sikeres határozásban. A beérkezett képek 52,5%-ánál az önkéntesek egyáltalán nem neveztek meg fajnevet vagy az pontatlan volt (például gőte, pettyes gőte helyett). A fotók 43,5%-át helyesen azonosították, 4%-át hibásan. A leggyakoribb tévesztés az erdei, mocsári és gyepi békák határozásakor történt. További gyakori hiba volt, hogy a lábatlan gyíkot erdei vagy rézsiklónak tartották. Hasonló arányban voltak hibák laikusok által működtetett oldalakon, de szakmabeliek által ellenőrzött oldalakon is előfordulnak hibásan azonosított képek. Ezek a tények azt bizonyítják, hogy az önkéntes alapú adatgyűjtéseket szakmai célra csak úgy lehet felhasználni, ha van lehetőség a begyűjtött adatok ellenőrzésére, mivel a beküldők ismeretei nagyon széles tartományban mozognak.

A 2011 októberéig eltelt idő tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ez a módszer jól felhasználható a kétéltűek és hüllők térképezésében. A program sikere miatt az eredetileg decemberig tervezett pályázatot korlátlan időre meghosszabbítjuk.

Köszönjük mindenkinek a részvételt! A jövőben is várjuk az adatokat, felvételeket a toth.mihaly@science.unideb.hu email címre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás