Hirdetés

A Köztársasági Elnöki Hivatal január 1-től egy új igazgatósággal bővült. A Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság létrejöttét jelentette be ma délelőtt Áder János. A hivatal vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet. “Fel kell hagyni a struccpolitikával” – mondta Áder.

Áder János percekkel ezelőtt rendkívüli sajtótájékoztatóján egy új szervezeti egységet jelentett be. Mostantól ugyanis a Köztársasági Elnöki Hivatalban lesz egy Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság, amit Kőrösi Csaba fog vezetni. Áder ezt követően részletesen indokolni kezdte, miért van szükség az új szervezeti egységre. Mint mondta, kiemelt kérdés a köztársasági elnöki munkában már évek óta a környezetvédelem.  Nem mindegy, milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra, a klímaváltozásnak egy sor gazdasági, társadalmi következménye van- tette hozzá. "A fenntartható fejlődés az én megítélésem, és sok tudós szerint ebben a formában valójában fenntarthatatlan fejlődés" – mondta az államfő, aki szerint ezért fel kell hagyni a struccpolitikával.

Ez a munka nem kötődik kormányciklushoz, ez az elkövetkező évek, évtizedek feladata lesz, ezért is van szükség szerinte egy új szervezeti megoldásra. Rövid távon pedig az indokolja, hogy ez év végén lejár a kiotói megállapodás határideje, ráadásul bebizonyosodott, hogy ezt ilyen formában folytatni nem lehet. "Párizs ez év decemberében vízválasztó lesz, eldől, hogy tudunk-e előrelépést hozó nemzetközi megállapodást kötni több évtizedes kérdésekben" – mondta. Kőrösi Csaba eddig ENSZ-nagykövet volt. Áder szerint azért választotta őt, mert az a tudás, tekintély, amivel rendelkezik, jól kamatoztatható az igazgatóság élén- írta a hvg.hu.

Kőrösi Csaba, az új szervezeti egység vezetője 2014 év végéig rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő volt. 1983-ban Moszkvában végzett azon az IMO-n, ahol például a jobbikos Kovács Béla is. A karrierjét a külügyben kezdő Kőrösi közel-keleti vonalon mozgott, volt a líbiai nagykövetségen, Abu Dabiban, Tel-Avivban, volt görög nagykövet, majd ENSZ-nagykövet is.

2015 január 5. Áder János bejelenti a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság létrejöttét. A hivatal vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet.2015 január 5. Áder János bejelenti a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság létrejöttét. A hivatal vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet.

 

"A világ kormány- és államfői a 2012 júniusában Rióban tartott világkonferencián határozták el, hogy az emberiségnek át kell állnia egy környezeti, gazdasági és társadalmi értelemben fenntartható fejlődési pályára, és megállapodtak abban, hogy átírják stratégiai jövőképüket a 2015 és 2030 közötti időszakra.
Most, a millenniumi fejlesztési céloktól eltérően nem az lesz a fő kérdés, hogy mit kell tenni a legfejletlenebb országokkal, hanem az, hogy hogyan lehet az egész világon felszámolni a mélyszegénységet és az éhezést, hogyan lehet a minőségi oktatást és egészségvédelmet széles körben hozzáférhetővé tenni, biztosítani a jogegyenlőséget, felszámolni a nemek közötti diszkriminációt és megoldani az olyan alapvető erőforrásokhoz való hozzáférést és a velük való jobb gazdálkodást, mint a víz, energia, termőföld, élelem” – monda korábban Kőrösi Csaba."

Kíváncsian várjuk, hogy mit fog csinálni a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás