A rovat kizárólagos támogatója

A jó kávéhoz egy minőségi kávégép is szükséges, viszont ahhoz, hogy a sok esetben drága masina hosszú élettartamú legyen, és legfőképp zamatos feketét főzzön, megfelelően karban is kell tartani. A számítógépek billentyűzete és a fogmosópohár mellett azonban a kávéfőzőgépek víztartálya is ott van azok között a dolgok között, amiket az emberek nem takarítanak eleget.

A tapasztalat az, hogy itt is, mint annyi más esetben, a kezdeti lelkesedést, amikor még havonta elvégezzük az előírt lépéseket, felváltja a halogatás.  A bérelt kávégépek esetén lehetőség van arra, hogy a tisztítást szakemberre bízza – természetesen felárért –, de minimum a szükséges tisztítószereket biztosítják hozzá. Persze adódik a kérdés, miért is olyan fontos, hogy rendszeresen kipucoljuk a víztartályt, és mit okozhat, ha nem tesszük meg?  

A kávé ízét befolyásolja a víz minősége

Sokan úgy gondolják, hogy ha van egy szuper kávégépük, és abba megveszik a legdrágább őrölt vagy szemes kávét, akkor ami kifolyik a gépből, az biztosan finom lesz. Csakhogy a kávé 98%-a víz, ami azt is jelenti, hogy erre az összetevőre sem árt megfelelő figyelmet fordítani.  Itt többek között arra gondolunk, hogy a túl kemény, vagy a tartályban sokáig álló víz még a legjobb kávét is ihatatlanná teheti, de legalábbis nagymértékben leronthatja az ízét. Ha tehát elhanyagoljuk a kávégépünk víztartályát, akkor tulajdonképpen a kávé minőségét tesszük kockára.

Természetesen nemcsak a tartályt kell időről időre kitisztítani, hanem magát a gépet is, ugyanis a főzőegységre lerakodó „kávéolajtól” egy idő után avas, olajos lesz a kávé íze, vagyis nagyban romlik az élvezeti foka.  

A vízkő mellett a penész is okozhat problémákat

A kávégépek esetén valószínűleg mindenki a vízkőre gondol először, mint a problémák fő forrására. Igaz, hogy a vízkő az egész gépben képes lerakódni, és tényleg komoly gondokat okozhat, de nem ez az egyedüli veszély.

A National Sanitation Foundation nevű nemzetközi szervezet vizsgálatából az derült ki, hogy az adagolók fele tartalmaz penészt. Igen, penészt! Ez persze nem annyira meglepő, hiszen a penész szereti a nedves, párás környezetet, és azt is, ha békén hagyják. Vagyis tényleg érdemes elvégezni a kávéfőzők karbantartását, még akkor is, ha nehezünkre esik.  

Rendszeres tisztítással hosszabb életű lesz a kávégép, és finomabb a kávé

A rendszeres karbantartásnak köszönhetően a kávégép hosszabb élettartamú, a lefőzött fekete pedig sokkal aromásabb lesz. A professzionális gépek esetén viszont el kell felejteni az ecetet, amit sok helyen ajánlanak, mert károsíthatja a tömítéseket és az alkatrészeket. Léteznek kifejezetten erre a célra kifejlesztett szerek, ezeket tanácsos használni mind a fertőtlenítéshez, mind pedig a vízkő eltávolításához.

Ha így teszünk, akkor biztosan sokáig élvezhetjük majd a kávégépet és a forrón gőzölgő italt is!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás