Hirdetés

Világszerte több mint 500 szervezet írja alá a “Biztonságos, megfizethető és éghajlatbarát energiát mindenkinek” című új, nukleáris energiaellenes nyilatkozatot.

Klíma-, környezet- és békeaktivisták nemzetközi koalíciója ma tiltakozó tüntetést szervez Brüsszelben, a “nukleáris energia csúcstalálkozó” közelében, amelynek Belgium miniszterelnöke és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a társszervezője. A csúcstalálkozó politikai és nukleáris ipari vezetőket hoz össze, és célja, hogy közpénzeket vonzzon be annak a célnak az eléréséhez, amelyet az országok egy csoportja a dubaji COP28 konferencián jelentett be, és amely szerint 2050-re meg kell háromszorozni a globális nukleáris kapacitást.

Az elmúlt 30 évben évente átlagosan 5 atomreaktorral bővült a globális villamosenergia-hálózat. A Don’t Nuke the Climate nevű aktivista csoport szerint a nukleáris kapacitás 2050-ig történő megháromszorozásához az országoknak a következő 26 évben évente 24-28 új reaktort kellene csatlakoztatniuk a hálózathoz, ami teljesen irreális cél.

A tüntetés célja, hogy leleplezze, hogy ez a cél nem több, mint fantázia, és olyan csoportok képviselői vesznek részt rajta, mint a Greenpeace és az Európai Környezetvédelmi Iroda, valamint a Don’t Nuke the Climate, az International Physicians for the Prevention of Nuclear War és még sokan mások.

Jelmezes aktivisták állnak majd a brüsszeli Atomium közelében, és egy felfújható mesevár előtt “NUKLEAR FAIRY TALES = CLIMATE CRISIS” feliratú transzparenst tartanak.

Az aktivisták a pódiumra lépnek, hogy rövid beszédeket mondjanak arról, hogy az atomenergia milyen sok szempontból nem váltotta be az ipar és a politikai támogatók által hangoztatott hype-ot.

Lorelei Limousin, a Greenpeace EU vezető kampányfelelőse elmondta: “Lehetetlen komolyan venni a politikusokat, amikor arról beszélnek, hogy 2050-ig megháromszorozzák a globális nukleáris kapacitást. Lehet, hogy a gyermekmesékben van egy lény, aki szamárból egyszarvúvá tud változni, de ha úgy teszünk, mintha a nukleáris ipar képes lenne erre, azzal csak késleltetjük az egész energetikai átállást. Miért pazaroljunk annyi időt és pénzt ezekre a nukleáris mesékre, amikor a kormányok energiatakarékossággal és megújuló energiával is elérhetik éghajlati és energetikai céljaikat?”.

Marc Alexander, a Don’t Nuke the Climate aktivistája elmondta: “Az atomenergia a társadalmi és éghajlati igazságosság ellentéte. Azzal, hogy az elkövetkező évtizedekben valamikor reaktort ígérnek, semmit sem tesznek a kibocsátások csökkentéséért ebben az évtizedben, és semmit sem tesznek az energiaszegénységgel küzdő emberek megsegítéséért. A nukleáris háború és a nukleáris katasztrófa veszélye még mindig ugyanolyan elviselhetetlen, mint amilyen mindig is volt. Itt az ideje, hogy átalakítsuk ezt az iparágat, és jó munkahelyek millióit teremtsük meg a biztonságos és éghajlat-rezisztens nukleáris energiaforrások építésével

Cosimo Tansini, az Európai Környezetvédelmi Iroda megújuló energiaforrásokért felelős szakpolitikai tisztviselője elmondta: A megújuló energiaforrások már most is olcsóbbak, mint a nukleáris energia, és a különbség az elkövetkező években tovább fog nőni. A csúcstalálkozó résztvevői az új nukleáris beruházások és a szükségtelen élettartam-hosszabbítások mellett érvelnek. Ez azzal a kockázattal jár, hogy a közpénzeket és a figyelmet elvonják az éghajlat-semlegesség valódi kihívásairól: az energiakereslet felére csökkentéséről, a megújuló energiaforrások kapacitásának megháromszorozásáról, valamint a hálózatokba és a rugalmasságba való beruházásról.” – tette hozzá.

A globális civil társadalom felszólal a nukleáris fantázia ellen

Ezen a héten világszerte több mint 500 szervezet tett közös nyilatkozatot, amelyben felszólítják a kormányokat, hogy ne pazaroljanak időt és pénzt nukleáris tündérmesékre, és helyette biztosítsanak biztonságos megújuló energiát. A szervezetek legalább 56 országból és területről érkeztek, és közöttük vannak klíma- és környezetvédelmi szervezetek, élvonalbeli közösségek, békeaktivisták hálózatai, valamint ifjúsági csoportok, egyházak és a civil társadalom más képviselői.

Greenpeace sajtóközlemény:  Greenpeace activists block delegations at Brussels nuclear summit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás