Hirdetés

Országos felmérést készített az Energiaklub az Ariston Thermo Hungária Kft. megbízásából az elektromos vízmelegítők piacán a hazai fogyasztók szokásairól. Fontosabb szempont lett az energiahatékonyság, mint az ár. Ha lenne állami támogatás a korszerűsítésre, az sem a leginkább rászorulóknak nyújtana megoldást.

A júliusban végzett felmérés azt vizsgálta, milyen készülékekkel melegítik a vizet és egy esetleges csere során milyen szempontokat tartanak fontosnak a fogyasztók. Az eredményből kiderül, hogy a hazai háztartások relatív többségében (26%) elektromos tárolós vízmelegítő segítségével oldják meg a melegvíz ellátást. A megkérdezettek között nagy arányban (38%) vannak olyanok, akiknél a készülék életkora meghaladja a 15 évet. Ez főként az Észak-Alföldre és Dél-Alföldre igaz, ahol jellemzően családi házakban találhatóak az elöregedett készülékek.

A cserére elsősorban a készülék kora, tönkremenetele inspirálja a fogyasztókat, de az energiatudatosság már egyre fontosabb a hazai lakosság körében is. Aki ugyanis új készüléket venne, az a fogyasztás miatt, vagyis az energiatakarékosság jegyében tenné.

A megkérdezettek többsége állami támogatás esetén biztosan megfontolná a cserét, és korszerűbbre cserélné vízmelegítőjét.

Az állami támogatás lehetősége az egész ország területén vonzó alternatíva lenne, és a szakmunkástól a diplomásig csaknem mindenki élne a lehetőséggel. A felmérés azonban rámutat arra is, hogy az állami támogatás nem a leginkább rászorulóknak nyújtana megoldást, hanem azoknak, akik egyébként is jobb körülményeket tudhatnak magukénak az átlagnál. A lakosság egy esetleges hitellel kapcsolatban azonban nagyon elutasító: a megkérdezettek csaknem fele határozottan ellenzi a hitelfelvétel gondolatát is, és csak akkor korszerűsít, ha anyagi lehetőségei megengedik.

A kutatás rámutat arra is, hogy új készülék vásárlásakor a válaszadók saját bevallásuk szerint az energiahatékonyságot tartják a legfontosabb szempontnak; jelentősen magasabb arányban választották ezt, mint az árat (73 vs. 41%).

”Korábbi kutatásainkból az derül ki, hogy a háztartások beruházási döntéseinél az ár a legfontosabb tényező. Éppen ezért örömteli, hogy az elektromos vízmelegítők terén a családok már nem csak a vételárra, hanem arra is gondolnak, hogy mennyire takarékoskodik az energiával az adott készülék.” – mondta Király Zsuzsanna az Energiaklub energiahatékonysági szakértője.”

Az ár és a fogyasztás mellett a márka, a kapacitás, a garancia és a szerviz számít még fontos tényezőnek. Az egyéb válaszok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes esetekben a méret fontos szempont lehet, és kiderül, hogy vannak, akik úgy választanának, hogy lehetőleg magyar terméket vegyenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás