Hirdetés

A Dakota Access nevű olajvezeték kiépítése óriási ellenállást váltott ki az észak- dakotai őslakosok körében. A csővezeték a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok szentföldjén haladna keresztül, érintve ősi temetkezési és kultikus helyeiket. A 3,7 milliárd dollár értékű beruházás eredetileg nem őslakos, fehér emberek földjén haladt volna keresztül, de a földtulajdonosok ellenállása miatt az indiánok szentföldjére helyezték át a csővezetéket.

A négy államon áthaladó csővezeték Észak-Dakotából, az úgynevezett Bakken-formációból szállítana hidraulikus kőzetrepesztéssel kitermelt palaolajat az Illinois állambeli olajfinomítókba.  A 1116 mérföldes csővezeték kiépítését a gazdasági okokkal magyarázzák. Biztonságosabb az olaj vasúti szállításánál és segíti a környék gazdaságát. Az indiánok és a környezetvédők szerint viszont napi 570 ezer hordó „piszkos” nyersolaj szállítása veszélyezteti a helyi vízbázist és az ősi terület ökoszisztémáját, biológiai sokféleségét.

A Dakota Access vezetéket közvetlenül 17 bank finanszírozza – melynek neveit, elérhetőségeit nyilvánosságra hozták, de összesen 38 bank érintett a beruházásban, köztük európai bankok is. Norvégia legnagyobb bankja, a DNB vasárnap bejelentette, hogy újragondolja az Észak-Dakota olajvezeték finanszírozását, és ha nem találnak megnyugtató megoldást, akkor kiszáll a projekt finanszírozásából.

A békés ellenállást erősen militarizált eszközökkel akarják leverni. Harci kutyákkal, hangágyúkkal, gumilövedékkel felfegyverkezett rendőrökkel és meghatározatlan vegyszerekkel, továbbá a Nemzeti Gárdát is bevetették a békés ellenállók ellen. Eddig több mint 140 fegyvertelen, békés tüntetőt tartóztattak le, –  nem kímélték a szimpatizánsokat, az imádkozó embereket, az újságírókat és az orvosokat sem. November elején 10 méterről lőtték gumilövedékkel a békés tömeget. 
 

A Fort Laramie szerződések (1851 – 1868) értelmében ez a terület a Standing Rock rezervátumban élő sziú indiánoké, sajátságos autonómiát kiépítve, államon belül tanácskozási joggal. A Fort Laramie szerződéseket azóta az ENSZ közgyűlése is megerősítette, vagyis a multinacionális cégek gazdasági érdeke felül akar írni emberi jogokat és az ezt támogató állambeli és nemzetközi szerződéseket.  

A dakotai sziú törzs ellenállása mára nemzetközi vált, egyre több környezetvédő és emberjogi szervezet áll ki mellettük. Magyarországon a Magyarok az amerikai őslakosokért szervezésében szolidaritási tüntetés lesz november 10-én az Amerikai nagykövetség előtt este 18 órától. Csatlakozz Te is! A Facebook eseményt itt találod.  November 11-re pedig „Éheztesd ki a Fekete Kígyót!” jelszóval bojkottot hirdetnek nemzetközileg. Ezen a napon, aki teheti, senki ne vegyen semmilyen kőolaj alapú üzemanyagot- írta Mónus Angéla  a GreenProfit honlapon.

Kapcsolódó cikk: Standing Rock: az amerikai őslakosok harca mindannyiunk jövőjéért

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás