Hirdetés
(X)

Bizonyára te is találkoztál már olyan különleges, csipkéből készült ékszerekkel és kiegészítőkkel, amelyek ámulatba ejtettek. Ezek elkészítése valódi mestermunka, tapasztalat és tudás szükséges hozzá. Ha érdekelnek az időigényes, odafigyelős, finom és légies hatással rendelkező kézimunkák, ismerkedj most meg a frivolitással és a hozzá szükséges eszközökkel közelebbről!

A frivolitáshoz szükséges eszközök

A frivolitás készítéséhez hajócska szükséges, amely kifejezetten hajócsipkéhez való. Ebből többféle típus is létezik, van például szimpla és csőrös, cserélhető orsóval rendelkező és olyan is, aminek a végén egy horgolótű kapott helyet. Ezeket mind megtalálhatod a Butika.hu kötő és horgoló eszközei között. 

Vannak olyanok is, amelyek mellőzik a hajócska használatát, és helyette horgolótűt alkalmaznak. Ezek kifejezetten csipke horgolótűk, és egy átlagos horgolótűhöz hasonlóan több méretben állnak a rendelkezésre. Minden esetben a minta függvényében kell kiválasztani a megfelelőt. A frivolitás elvégezhető varrótűkészlet segítségével, de egy baba varrótű is megfelelő lesz. 

Cérnák kézimunkához

A frivolitáshoz nemcsak meghatározott eszközökre, de speciális cérnára is szükség van. Erre a célra a hímzőfonalhoz hasonló vastagságú cérna szükséges, abból is olyan típus, amely vékony. Anyagukat tekintve szorosra sodort pamutból vagy selyemből készülnek. Vannak, akik a frivolitást gyöngyfonallal végzik.

Hogyha ennél vastagabb fonalat használsz, elvész a késztermék légiessége, ezért nagyon fontos, hogy minden esetben a megfelelő, kifejezetten csipke készítésére szolgáló fonalat válassz. 

A termékeket díszítheted gyöngyökkel, flitterekkel is. Ha igazán különlegessé szeretnéd tenni a különböző darabokat, használj fémhatású vagy csillámos fonalat! Kifejezetten a csipke karácsonyfadíszek esetén népszerű, hogy az elkészült remekműveket csillámporral szórják meg. Így pontosan úgy néznek ki, mintha rájuk esett volna a hó. 

Csipkekészítés kezdőknek

Akkor sem kell csüggedned, ha kezdőként vágnál bele a csipkézésbe, hiszen mindenki elkezdte valahol. Az interneten számos mintára, leírásra bukkanhatsz, valamint több videó is elérhető, amely megismerteti veled az alkotás lépéseit. Ha az alapokkal tisztába kerülsz, nincs más hátra, mint a gyakorlás.

Kezdetben talán nem sikerülnek majd úgy a különféle darabok, ahogy elképzelted, kis idő elteltével azonban már csodás tárgyakat alkotsz majd. Szerezd be az alapvető kellékeket és eszközöket, válassz ki néhány csodás mintát, és kezdj neki a munkának! A frivolitás nemcsak gyönyörű, de az elkészítése kikapcsol és fejleszti a kézügyességedet is. Remek hobbi fiataloknak és idősebbeknek egyaránt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás