Hirdetés
(X)

A társasjáték-rajongóknak nem kell bemutatni, mennyire számít egy-egy játéknál maga a látvány, a kivitel is. A vérbeli játékosok szándékosan keresik az olyan társasokat, amelyekben miniatűrök vannak, azaz kis műanyag figurák. De mire jók ezek?

Az ismert társasjátékok

A legtöbb társasjáték, amit ismerünk, bábukat használ. Minden játék előtt kisorsoljuk vagy kiválasztjuk a nekünk tetsző színt, és azzal a bábuval lépkedünk a táblán. Ilyen például a Ki nevet a végén? vagy a Gazdálkodj okosan! – ezeket mindenki ismeri. 

Gyerekkorunkból jól emlékszünk ezekre a játékokra, mindig nagy csatát vívtunk a családdal, barátokkal, izgultunk, ki lesz a győztes.

Talán éppen a gyerekkori közös játékestek alapozzák meg a későbbi szenvedélyt a társasjátékok iránt. Mert hogy vannak olyan emberek, akik szinte megszállottan gyűjtik a társasjátékokat, minden újdonságra nyitottak. A legtöbbjük olyan játékra vágyik, melyben mini figurák, miniatűrök találhatók bábuk helyett.

Mik azok a miniatűrök?

A miniatűr figurákkal egyre több társasjátékban találkozunk. Kezdetben a terepasztalos játékokban láthattunk ilyen élethű modelleket, de napjainkban a társasjátékokban is megtalálhatók. Ezek többsége a hagyományos, sematizált bábuval ellentétben részletesen kidolgozott alakok. A játék típusától függ a méretük, az alakjuk, a fajtájuk.

A miniatűröket a stratégiai és a fantasy társasjátékoknál alkalmazzák, ezek azok a kiegészítők, melyek még izgalmasabbá teszik a játékot, valódi élménnyé varázsolják a versenyt. 

Van köztük ember, angyal, ork, troll, gnóm, sárkány, ninja, törpe, óriás, félelmetes szörny – valójában minden, ami ismerhető egy fantasy regényből, filmből. 

Akinek tetszenek az ilyen játékok és konkrétan miniatűröket tartalmazó társasjátékot szeretne, látogasson el a Compaya társasjátékbolt honlapjára, ahol ezeket a nagyszerű társasokat külön kategóriában gyűjtötték össze. Családi játékok éppúgy találhatók közöttük, mint gyűjtőknek szánt, komolyabb darabok.

A minifigurák világa

Valóban vannak olyanok, akik a miniatűrök miatt vásárolják meg az adott társasjátékot. Hogy miért? Mert manapság igen divatos hobbi az úgynevezett minifestés. Ennek lényege, hogy a dobozban található, egyszínű műanyag figurákat mindenki a saját ízlése szerint festi ki, s erre különböző technikák vannak.

A miniatűrös társasjátékok általában valamilyen harcot jelenítenek meg. Hogy csak a legismertebbeket említsük: a Dungeon & Dragons-sorozat tagjai, a Felkelő nap, a World of Warcraft: Wrath of the Lich King vagy a Blood Rage.

Itt a figurák maguk is lenyűgöző látványt nyújtanak, akárcsak a játéktér. Ezek a haladó szintű társasjátékok akár több órát is igénybe vehetnek, a kipakolás és az elpakolás is tovább tart az átlagosnál.

Mégis, sokak számára nyújtanak felejthetetlen pillanatokat, hozhatnak egy új hobbit, és alkalmat adnak arra is, hogy egy társasjáték-rajongó közösségbe kerüljünk be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás