Hirdetés

Több mint fél éve halogatja a parlament az új hulladéktörvény elfogadását, és egy hétig még biztosan várni kell a végleges szövegre. Az EU-nak valószínűleg nem tetszik a lakossági szemétszállítás államosítása, de a kormány egyelőre elszánt. Irányított pályáztatás az OHÜ körül?

A tervek szerint a jövőben a miniszter határozza meg a szemétdíjat, de az nem biztos, hogy alacsonyabb lesz ettől, sőt a nem fizetőkre az adóhatóságot küldené a jogszabály.

„A lakossági terhek extraprofitot jelentettek, leginkább az itt tevékenykedő külföldi érdekeltségek számára” – egyebek mellett ezzel indokolta idén februárban a parlamentben Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, miért van szükség új hulladéktörvényre. A jogszabálytervezet – amelynek zárószavazását tegnap este ismét elhalasztotta a parlament – egyszerűen megoldaná ezt a kérdést: államosítaná a hulladékgazdálkodást, központilag megszabott szemétdíjat vezetne be.

A kormány még tavaly december végén nyújtotta be az új hulladéktörvényt a parlamentnek, amelyet az februárban meg is tárgyalt, majd az európai uniós egyeztetések miatt több mint fél évre félretett. Elvileg hétfőn el lehetett volna fogadni az úgynevezett zárószavazás előtti módosítókat, majd az egész jogszabályt, ám Salamon László, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnöke azt jelezte, hogy a további módosító indítványok benyújtása válhat szükségessé.
RÉSZLETEK A HVG:HU-n >>>

LMP: irányított pályáztatás az OHÜ körül?

Az Országgyűlés tegnepi ülésén Szilágyi László (LMP) arról beszélt, hogy 716 millió forintért keres kommunikációs partnert az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), ráadásul az augusztus 20-i ünnepi hétvége miatt mindössze négy napos határidővel várták a pályázókat. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, hogy működik-e irányított pályáztatás a szaktárcán belül, illetve mi indokolja a sietséget?
Budai Gyula államtitkár válaszában hangsúlyozta: a tárca nem szánta senkinek az OHÜ kommunikációs megbízását és szerinte Szilágyi László bűncselekménnyel gyanúsította meg a kormányt, amit visszautasított. Felkérte a politikust, hogyha alapos a gyanúja, akkor tegyen feljelentést. Hangsúlyozta azt is, hogy a négynapos határidőre csak részvételi szándékot kellett jelezni, nem pedig részletes ajánlatot. A sietség oka pedig az, hogy az OHÜ ősztől szeretné elindítani az új kampányát a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szemléletváltásról – tette hozzá.
Szintén tegnap este elhalasztotta az Országgyűlés az új hulladéktörvény zárószavazását, miután Salamon László, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnöke azt jelezte, hogy a javaslathoz módosító indítvány benyújtása válhat szükségessé. A törvényjavaslat értelmében január 1-jétől a vidékfejlesztési miniszter állapítaná meg a szemétszállítási díjakat, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást pedig az állam biztosítaná. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás