Hirdetés
Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Az ősz az árvácskák és a tavaszi hagymás virágok ültetésének az ideje. Az áttelelő árvácskák ősztől a fagyokig virágoznak, a kemény télben leállnak és kora tavasszal első napfényre kinyújtóznak, majd újabb bimbókat bontogatnak. Ekkor dugják ki fejüket az ősszel elültetett hagymás növények virágai is.

Mikor ez megtörténik, biztosak lehetünk benne, hogy a tél lassan végéhez közeledik. Árvácskákat ültethetünk virágágyba, balkonládába, nagyobb edényekbe, dézsákba magukban, vagy más évelő fajokkal vegyes kompozíciókba. Szeptember végi-október eleji ültetésükkel elérjük, hogy fejlett, erős gyökérzettel kezdjék meg a telet.

A kora tavaszi hagymás növények, tulipánok, krókuszok, császár koronák, hóvirágok, nárciszok, jácintok és még sok más faj december elejéig ültethetők. Mindaddig, amíg a talaj hőmérséklete elegendően magas (9-10 fokos) a hagyma begyökeresedéséhez.

Akárcsak az árvácskáknak, a hagymáknak is tervezzük meg hol lesz a legjobb helyük, hol mutatnak majd a legszebben. Az ablakból jól rálátható helyre is tegyünk. Hagyma kerülhet akár nagyobb tálba, vagy nagyobb méretű agyagcserépbe is. A hagymákat az őszi-téli időszakban színfoltot adó árvácskákkal egyszerre is elültethetjük, így biztosak lehetünk a pompás tavaszi virágzásban.

Hagymák ültetésekor fontos a helyes ültetési mélység betartása. A Crocust 3, a tulipánt 5-8, a nárciszt 8-10, liliomot 20-30, jácintot 10-15 cm mélyre helyezzük csúcsukkal fölfelé. Szebb lesz a látvány, ha a hagymákat nem elszórtan, hanem sűrűn egymáshoz közel dugjuk el a talajban, mert a virágzás idején virágcsokorként hatnak. Ültetőkosaras módszerrel, azonos fajtából szép növénycsoportok alakíthatók ki. A beültetett hagymákat jó alaposan öntözzük be, ha kevés a csapadék, többször ismételjük. Az őszi lombból tartalékoljunk takaróanyagot, amit akkor használjunk, ha hosszan tartó fagyos idő lenne. A megkeményedő föld, gyakran kifordítja a hagymákat a talajból, de amint lehet, ültessük vissza.

A nyáron virágzó fajok (kardvirág, kanna, dália) gumóit a fagyokig föl kell szedni és szellős, fagymentes helyen tárolni. Beteg, sérült hagymákat ne ültessünk, és ne is tároljunk. –  írta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás