Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Egy 143 szélturbinából álló, 16 kilométer hosszú tengeri szélparkkal akar búcsút inteni Japán a nukleáris energia egy részének. A 2011-es katasztrófa után a nemzetgazdasági terv része lett, hogy 2040-ig az 54 nukleáris reaktort megújuló energiával váltsák ki.

A giga-szélparkot a nukleáris katasztrófa helyszínén akarják megvalósítani 2020-ig Fukusimában, a Daiichi atomreaktor mellett. A tervek szerint a 140 szélturbinából álló Greater Gabbard (540 MW) angol tengeri szélparkot is felülmúlná, mely jelen pillanatban a legnagyobb szélpark beruházás a világon. A most épülő, de tavaszra üzembe álló 630 megawattos London Array szélpark, mely teljesítményben felül fogja múlni a Greater Gabbard-t, a tervek szerint még ezt is meghaladná a japán projekt.

A szélfarm projekt vezetője, Takeshi Ishihara (University of Tokyo) elmondta, hogy a tervezéskor figyelembe vették a szeizmikus aktivitást és a tengeri kontinentális talpazaton egy speciális acél vázszerkezettel rögzítik majd 200 méter mélyen a turbinák talpazatait. Számítógépes szimulációkat készítettek és víztartályt-tesztet hajtottak végre, hogy ellenőrizzék a turbinák biztonságát. A teszteket és a modellezést nem csak földrengés vagy cunamira készítették el, hanem más szélsőséges körülményeket is modelleztek, mint például a tájfunok.

A fukusimai prefektúra nem csak szélparkot akar építeni, de az ország legnagyobb napenergia parkja is itt lesz. Tíz kilométerre a sérült rektortól, Minamisomatban épül fel a giga napenergia park, ahol már sugárzásmentes a talaj.
Már 2012 augusztusában aláírták a szerződést és a Toshiba fogja felépíteni a napenergia parkot a prefektúrában. De az elmúlt hónapokban több nagyobb város és prefektúra jelezte, hogy napenergia park építésébe kezd (Hokkaido, Kyushu, Kiotóban és Gunma).

Kapcsolódó anyagok:

Szélmérleg 2012

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás