Hirdetés

A múlt héten Ausztria hivatalosan is bezárta az utolsó még működő szénerőművét, és ezzel a második EU-s országgá váltak, amely áramtermelésében teljesen lemondott a szénenergiáról. A Melák lekapcsolásával Ausztria ránk ver egy kört.

A Mellachnál működő erőmű a legnagyobb osztrák áramszolgáltató, a Verbund irányítása alatt állt, tavaly jelentették be a bezárását. Környezetvédő szervezetek már régóta küzdöttek ezért. Végül az idei fűtési szezon végén kapcsolták le végleg-  írja az Euractiv.  Az  energetikáért és környezetvédelemért felelős osztrák miniszter, Leonore Gewessler történelmi lépésnek nevezte a történteket, és hozzátette azt is, hogy 2030-ra száz százalékban zöld forrásokból fogják biztosítani az ország energiafogyasztását.

A 444.hu szerint az EU-s szénerőművek bezárásáért küzdő Europe Beyond Coal kampányigazgatója, Kathrin Gutmann szerint azzal, hogy Ausztria is szénmentessé vált, világossá vált, hogy a szénhasználat befejezése nem lassult le az egészségügyi és gazdasági nehézségek ellenére sem, melyekkel szembe kell nézzünk.   Ugyanakkor környezetvédők emlékeztettek rá, hogy arról még szó sincs, hogy Ausztriában teljesen szénmentessé vált volna az ipar: jelenleg a Voestalpine acélmű az ország legjelentősebb széndioxid-termelője. A vállalat már jelezte, hogy a nagyolvasztó kemencéikből hármat elektromosra terveznek cserélni a közeljövőben.

Előrejelzések szerint amúgy 2022-re Franciaországban és Svédországban, 2023-ra Szlovákiában és Portugáliában, 2024-re Nagy-Britanniában, 2025-re Írországban és Olaszországban, majd 2028-ra Görögországban, 2029-re Hollandiában, Finnországban, 2030-ra pedig Magyarországon és Dániában számolhatják fel teljesen a szénenergia használatát az áramtermelésben. 

A Melák lekapcsolásával Ausztria ránk ver egy kört

Csak aprócska hír lett abból múlt pénteken Ausztriában, hogy leállt az utolsó osztrák szénerőmű. A leginkább Graz távfűtő létesítményeként ismert Mellach szenes blokkjainak eddigi munkáját eztán részben gázturbinák végzik majd el. De már nem sokáig.

Amikor Belgium 2016-ban bezárta a Langerlo erőművet, és végképp szakított a szénégetéssel, sokan még kételkedtek abban, hogy eredményes lehet ennyire radikálisan – és: felesleges gazdasági és/vagy ellátásbiztonsági kockázatok vállalása nélkül – leállni az energiatermelésben eddig a legmegbízhatóbb forrásnak bizonyult nyersanyagról. Az évtized elején az amerikai energiamixben még történelmi csúcsán járt a szén, de aztán kiderült, hogy a történelmi szerepvállalása valójában a végéhez ért. Nem csak az Egyesült Államokban, és nem csak Trump szónoklatai ellenében, de a globális klímapolitikai irányváltásnak is köszönhetően: Európában is. Sőt, elsősorban Európában! Részletek a Napi.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás