A rovat kizárólagos támogatója

2023.07.01-jén, szombat éjszaka életét vesztette egy ember az Árpád híd kerékpárútján, az utcán legalább 130-as sebességgel BMW-sekkel versenyző mercédeszes elkövető a szalagkorlátot áttörve gázolta halálra a 26 éves férfit.  Rá is emlékezve szervezett a Magyar Kerékpárosklub tekerést július 10-én.

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek és támogatjátok a céljainkat: biztonságos utakat akarunk a legvédtelenebb közlekedők számára is!
A közvélekedés ellenére az áldozatok nem szükségszerű járulékos veszteségei a közlekedésnek, hiszen más országokban a miénk töredékére csökkentették a halottak és sérültek számát. Oslóban huszadannyi (0,16), a szomszédos Bécsben hatodannyi (0,6) halálos baleset jut százezer lakosra mint Budapesten (2,9), pedig még több autót is birtokolnak
“A kettő közti különbség viszont azok személyesíthető felelőssége és számszerűsíthető hivatali mulasztása, akik még csak le sem másolják az élenjáró országok és városok intézkedéseit.” – mondta Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

A tüntetésen felolvasták a kerékpárosklub követeléseit is, amit itt találtok

A legfontosabb, hogy legkésőbb szeptemberben tárgyalóasztalhoz akarunk ülni az érintett felekkel, és támogatni őket abban, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tegyék a gyorshajtás lebukási kockázatát és büntetési mértékét is elrettentővé, többek között több traffipaxszal, átlagsebesség-mérésekkel és radikálisan magasabb bírságokkal.
A rendőrségtől kérjük, hogy határozzanak meg balesetszám-csökkentési célokat, amelyek számonkérésében működjenek együtt civilekkel. Szeretnénk, ha kiszűrnék és kivonnák a forgalomból a versenyautóvá tuningolt járműveket.
Kérjük a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges anyagi, állományi, tárgyi és jogszabályi eszközöket a szabálytalanságok megszüntetéséhez. Az utcai autóversenyzés legyen önálló büntetési tétel, a bírságok elkerülésére szolgáló jogi kiskapukat pedig zárják be.
Vezessék be még 2023-ban a legvédtelenebb úthasználókat védő, 7 éve halogatott KRESZ módosításokat!
Többek között azt kérjük, fővárostól, hogy járdák, megállók és lakóövezetek környezetében sehol ne lehessen 50 kilométeres sebességnél gyorsabban haladni, valamint tegyék mindenhol jól láthatóvá az útburkolati jeleket a városban.
Addig fogjuk a rendőrséget, a kormányt és a fővárost számonkérni, amíg nem látunk valódi intézkedéseket – az ígéretekkel nem elégszünk meg. Mert elég volt a közlekedési emberáldozatokból!


kerékpáros gázolás megemlékezés ORFK előtt petíció felolvasása 2023 07 10 forrás: Magyar Közlekedési Klub

A Magyar Közlekedési Klub is ott volt tegnap – hivatalos aláíróként és páran személyesen is – a Kerékpárosklub által szervezett megemlékezés-demonstráció kombón, mert nagyon fontos az ügy: az egyszerűen nem fogadható el normálisnak, hogy ennyi áldozatot szed a közlekedés, miközben tőlünk nem is olyan messze ötöd annyian halnak, vagy nyomorodnak meg. Igenis felelős az a politikus, aki semmit nem hajlandó változtatni, vagy az a rendőri vezető, aki nem üti az asztalt a politikusnál, hogy a lehető leghatékonyabb technikai és jogszabályi környezetben tehesse a dolgát.
Mert ne ámítsuk magunkat: ez itt nem pénzkérdés. Az átlagsebesség-mérés például konkrétan olcsóbb, mint a “sima”, ráadásul nehezebben kijátszható. A gyalogosokat védő KRESZ módosítások sem kerülnének semmibe. A bevetett rendőri erő részére a bírság egy részét visszaforgatni pedig konkrétan önfenntartó lehet, ráadásul ad egy kis motivációs többletet is.

Nyilván mindenki sejti, hogy mi a fő oka az engedékenységnek. Emlékszünk még a száguldozni szerető politikusokra, egyikük konkrétan a lézerblokkoló eszközéről kapta a becenevét – jó pár éves sztori, de az Internet nem felejt. De nem csak a magasan jegyzett politikusok szeretik a száguldozást, műveli ezt az alsó szintű slepptől főrendőrökön át gazdasági holdudvarig mindenki, jellemzően akik nem saját zsebből fizetik a benzint. Érthető tehát a hezitálás, a kibúvók keresése.
De nem megérthető: emberek százainak halálához asszisztáltok, kedves status-quo-t fenntartani kívánó vezetők, akik tehetnétek valamit az ügyben! Tegnap ebben Kükü, a kerékpárosklub elnöke világosan fogalmazott. Itt nincs helye mismásolásnak.

Nyitókép: kerékpáros gázolás Árpád híd kegyeleti virág 2023 07 10 megemlékezés forrás: Magyar Kerékpárosklub

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás