A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: humusz

Az elektromos cigaretták nem csak a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek számára okoznak fejtörést világszerte. A környezetvédők számára is új kihívást jelentenek. A csikk mellett egyre több az elszórt patron a strandokon.

Az elektromos cigaretta felkerült a sajtó címlapjára azóta, hogy széleskörű aggodalomra adnak okot a fiatalok körében megjelenő nikotin függőség, valamint a feketepiaci termékekhez kapcsolódó egészségügyi problémák miatt. A környezetvédők körében azonban ezek az egyre népszerűbb termékek újabb kihívást jelentenek: hogyan lehet megszabadulni tőlük használat után?
Az elektromos cigaretta készülékek és tartozékaik veszélyes elektronikus hulladéknak minősülhetnek, a termék összetételétől függően. A készülékek műanyag alkatrészei ugyanolyan aggályokat vetnek fel, mint más műanyag termékek, amelyek az összes hulladékhoz hozzáadódva és mikroszemcsékké lebomolva árthatnak az óceánok ökoszisztémájának.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy Trash Free Seas programjának vezető igazgatója szerint korábban a cigarettacsikk volt a leggyakoribb szemét a strandok és az óceánok tisztítása során, ám a csoport önkéntesei jelentése szerint egyre több elektromos cigarettát látnak, mivel egyre népszerűbb. “Amint látjuk az elektromos cigaretták és patronok felé való elmozdulást az elkövetkező években, azt feltételezzük, és sajnos arra számíthatunk, hogy egyre több ilyen terméket látunk majd eldobva a strandokon, ha nem történik semmi beavatkozás” – mondta Mallos az ABC News-nak.

A CDC (Centres for Disease Control and Prevention) szerint 2017-ben 6,9 millió felnőtt számolt be az elektronikus dohánytermékek használatáról, és több mint 5 millió általános- és középiskolai diák azt mondta, hogy már használta őket.  Nagyon kevés adat áll rendelkezésre az elektromos cigarettából származó hulladékokról, ám Jeremiah Mock, a san franciscói Kaliforniai Egyetem dohányzás kutató professzora, tanulmányt és felmérést végzett a San Francisco környéki középiskolákban és az épületek körül található hulladékfajtákról.

Jeremiah Mock kutató által 2019. szeptemberben egy San Francisco környéki parkolóban összegyűjtött e-cigaretta patronok.

Azt mondta, hogy a patronban, illetve a készülékben található nikotin maradvány, folyadék és aroma környezeti problémákat okozhat, és maga a műanyag is, amint “lebomlik”. A lítium-ion akkumulátorok tűzveszélyt is okozhatnak a hulladékkezelő és újrahasznosító létesítményekben, tetemes károkat okozva, és veszélyeztetve a munkavállalók biztonságát.

Mock azt is elmondta, hogy a közelmúlt felmérései során több eldobható elektromos cigarettát talált, például a Puff Bar termékekből.

“Most már a negyedik generációs beépített lítium-ion akkumulátorral rendelkező készülékek futnak, amelyet a gyártó már eldobható készülékként hirdet. Nincs információ arról, hogyan lehet ezeket megfelelő módon ártalmatlanítani” Mondta Mock. A Puff Salts, amely a Puff Bar-t gyártja, és más olyan eldobható elektromos cigarettát értékesítő cégek, mint az NJoy és a Fontem, nem válaszoltak az ABC News kérdéseire.

Egyes gyártók olyan információt közölnek a weboldalukon, amelyek arra sarkallják a felhasználókat, hogy elektronikai hulladékként kezeljék az elhasznált terméket, és adják le újrahasznosításra. Mások útmutatást adnak a termékek újrahasznosítására, például a Logic Vapes “társadalmi felelősségvállalás” címmel arra buzdítja az ügyfeleket, hogy a Call2Recycle vállalaton keresztül keressenek helyi akkumulátor feldolgozó lerakatot.

A Call2Recycle szóvivője azonban elmondta, hogy mivel az elektromos cigaretta veszélyesnek is tekinthető, sok olyan kiskereskedés, amely újrahasznosítás céljából lítium elemeket gyűjt, például a Best Buy vagy a Home Depot, csak akkor gyűjtheti be ezeket a termékeket, ha az akkumulátort már elválasztották a készülék többi részétől. Márpedig semmiképpen nem javasolják a felhasználóknak, hogy megpróbálják az akkumulátor leszerelést házi módszerekkel. Ehelyett azt mondta, hogy a cég azt javasolja a felhasználóknak, hogy keressenek hulladékudvart a lakhelyük környékén.

Egy másik cég, a TerraCycle tavaly bevezettet egy terméket az elektromos cigaretta összegyűjtésére. Ezzel begyűjtik a használt elektromos cigarettákat a kiskereskedésekben, illetve a közterületeken, majd elszállítják újrahasznosítás céljából. Azonban a cég szóvivője szerint ez még nem egy széles körű megoldás.

Egyes támogatók arra törekszenek, hogy a termékgyártók nagyobb felelősséget vállaljanak azért, hogy a fogyasztók megfelelő módon tudják eljuttatni a hulladékot az ártalmatlanító helyekre.

Heidi Sanborn, a National Stewardship Akciótanács ügyvezető igazgatója egy olyan törvényjavaslatot szorgalmaz Kaliforniában, amely előírná a gyártók számára, hogy termékeiket fenntarthatóbbá tegyék, vagy olyan kezdeményezést indítsanak, amelyekben az ügyfelek küldhetnék vissza a termékeket, például az elektromos cigaretta készülékeket vagy a tartozékokat a megfelelő ártalmatlanítás végett.

Sanborn azt mondta, hogy a csoportja együttműködik a Juul-al, amely az egyik legnépszerűbb elektromos cigaretta forgalmazó a piacon. A Juul Labs szóvivője elmondta, hogy a vállalat egy belső visszavételi kísérleti programot indított, és a jövőben további újrahasznosítási programokat tervez elindítani, hozzátéve, hogy ösztönzik az ügyfeleket, hogy az eszközöket elektronikus hulladékként kezeljék, és ne dobják el a használt patronokat.

Sanborn szerint azonban az olyan termékek, mint a többkomponensű elektromos cigaretta, bonyolultabb megsemmisítésre szorulnak, és a jövőben minden vállalatnak tervet kell készítenie termékei ártalmatlanítására vagy újrahasználatra vonatkozóan.

“Ennek teljes mértékben elejét kell vennünk. El kell zárnunk a csapot” – mondta az ABC News-nak. “Tartósabb dolgokat kell tervezniük, amelyek javíthatók és újrafelhasználhatók. Amikor már egyik sem lehetséges, meg kell, hogy legyen az tervezett eljárás a termék életciklusának lezárására. Nem folytathatjuk tovább a termék gyártás – szemét termelés – szemét ártalmatlanítás, termék gyártás – szemét termelés – szemét ártalmatlanítás ördögi kört. Csak egy bolygónk van. ”

Az a gondolat, hogy a gyártóknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a termékeikért, nemzeti szinten is megfogant. Ezen a héten Tom Udall új mexikói szenátor és Alan Calenthal kaliforniai képviselő bemutatták a műanyagszennyezés-mentesítésről szóló törvényjavaslatot, amely a műanyag termékek feldolgozásának és ártalmatlanításának költségeit a gyártókra terhelné.

A törvényjavaslat előír egy 10 centes csomagolóanyag visszaváltási díjat és azt, hogy bizonyos mennyiségű újrahasznosított anyaggal helyettesítsék az új műanyag alapanyagokat. A jogszabály átmenetileg felfüggesztené az új műanyaggyártó létesítmények üzembehelyezését, és fokozatosan megszüntetné az újrahasznosíthatatlan műanyag termékeket, például az étkészleteket, az elviteli csomagoló anyagokat és a bevásárló szatyrokat.

A törvényjavaslat arra is felszólítja az ügynökségeket, köztük a Környezetvédelmi Ügynökséget (Environmental Protection Agency), hogy mérjék fel a cigarettaszűrők és az elektromos cigaretta alkatrészeinek környezeti hatásait, és dolgozzanak ki új szabályrendszert. “A törvényjavaslatunk merész és átfogó jellegű, mert a válság súlyossága megköveteli” – mondta Udall az újságíróknak.  Mallos elmondta, hogy végső soron az az üzenet, hogy a felhasználók felelősségteljesen ártalmatlanítsák a műanyag termékeket, akár újrahasznosítás útján, akár a megfelelő hulladéklerakó megtalálásával.

“Úgy tűnhet, hogy ez csak egy cigaretta csikk vagy csak egy kis patron. De nagy a súlya, amikor a 8 milliárd embert számláló globális népességre gondolunk. Ha mindenki így gondolkodna, akkor nagyon gyorsan elárasztanánk szeméttel a környezetünket”, mondta. Az elektromos cigaretta gyártóknak be kell nyújtaniuk a termékeik környezeti hatásairól szóló adatokat az Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyezési Hivatalhoz az engedélyezési kérelmük részeként.

Az abcnews cikkét Bentamra Csaba fordította a HUMUSZ.hu-ra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás