Kis lépések, nagy hatás: a dm környezetsemleges termékeket fejlesztett

2021. április 26.

Hírek

A dm a piacon elsőként fejlesztett olyan saját márkás termékeket, amelyek nemcsak klíma-, de környezetsemlegesek is. Ezt az innovatív lépést a Berlini Műszaki Egyetem életciklus-elemzése tette lehetővé, amely során kiértékelték a termékek gyártásának szakaszait, hogy aztán a környezetre gyakorolt hatásokat minimalizálják.  A dm új Pro Climate termékcsaládja segít, hogy még könnyebben beépíthessük a fenntarthatóságot a… Tovább »

Fenntarthatósági jelölést kaphatnak a francia élelmiszerek

2021. március 17.

Hírek

Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése. Az Eco-score színeket (sötétzöldtől pirosig) és betűket (A-tól E-ig, ahol „A” a legjobb minőséget jelenti) használ a környezeti hatások jelzésére.

Az e-cigaretta a műanyag hulladék állatorvosi lova

2020. február 26.

Hírek

Az elektromos cigaretták nem csak a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek számára okoznak fejtörést világszerte. A környezetvédők számára is új kihívást jelentenek. A csikk mellett egyre több az elszórt patron a strandokon.

Nagy elektromos autó dilemma

2018. október 28.

Hírek

Egyáltalán nem biztos, hogy az e- autózás terjedése valóban jót tesz a környezetnek: egy ilyen jármű legyártása önmagában nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a sokat támadott dízelek. Üzemeltetésükkel lecsökkenhetnek a káros anyagok a városi levegőből, de az erőművek még nagyobb bajt okozhatnak. Még mindig az akkumulátorok miatt törheti a fejét az autóipar.

Karácsonyi klímadilemma: az élő- vagy a műfenyő a jobb?

2017. december 17.

Hírek

Amíg az Egyesült Királyság kormányának székhelyén, a Downing Street 10. előtt valódi fenyőfát állítottak az idei karácsonyon is, addig a dél-angliai Portsmouth Városi Tanácsa környezetbarátnak közel sem nevezhető műfenyő állítását ösztönzi az újrahasznosítás jegyében. Pedig a szakértők szerint az élő karácsonyfa teljes életciklusa alatt ugyanannyi szén-dioxidot használ föl, mint amennyit termel.

Életciklus elemzés – hatékonyság – karbonlábnyom-számítás konferencia nov 21 – 22

2017. november 21.

Helyszín: Bp. VIII. ker, Tavaszmező u 17.

Sajtótájékoztatók

Energiatakarékos háztartási gépek – vajon megéri-e a csere?  Az energetikai célú biomassza termelés életciklusa – körkörös vs. lináris tervezés. Élelmiszer előállítás hatékonysága. A hazai erdőhasználat környezeti életciklus-elemzése. Épületek életciklus-elemzése.

Nem ártana energiacimke az autókra is

2017. november 13.

Hírek

Lenne nagy meglepetés, ha az e-autókra is raknának olyan matricát, mint a hűtőgépekre. A kis benzines pillanatnyilag környezetbarátabb, mint a nagy elektromos.

Életciklus és környezetterhelés

2017. január 20.

Hírek

A levegőszennyezés nagy részét az utakon közlekedő gépkocsik okozzák. Ez azonban csupán a környezetterhelés egyik része. A környezetterhelés másik része olyankor keletkezik, amikor a járművel még el sem kezdtünk közlekedni, és akkor, amikor az autónk végleg tönkremegy, és befejezi a pályafutását. Hasonló mondható el számos más műszaki berendezésről, ha elvégezzük az életciklus elemzést.

XI. Életciklus-elemzési konferencia november 22-23.

2016. november 22.

Helyszín: Bp. VIII. ker, Tavaszmező u 17

Sajtótájékoztatók

Az LCA Center – Magyar Életciklus-elemzők Szakmai Egyesülete és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara meghívja Önt az “ÉLETCIKLUS SZEMLÉLET A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGBAN” címmel megrendezésre kerülő XI. Életciklus-elemzési (LCA) szakmai rendezvényre.