Hirdetés

Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése. Az Eco-score színeket (sötétzöldtől pirosig) és betűket (A-tól E-ig, ahol „A” a legjobb minőséget jelenti) használ a környezeti hatások jelzésére.

Az öko-pontszám kiszámítása az Agribalyse környezeti adatbázis adatai alapján történik, amit a Francia Ökológiai Ügynökség (ADEME) és a Francia Agronómiai és Környezetvédelmi Intézet (INRAE) készített. Az Agribalyse adatai az életciklus-értékelési módszeren (life-cycle assessment, LCA) alapulnak: számszerűsítik az áru környezetre gyakorolt hatását annak teljes életciklusa alatt a termeléstől, a szállításon és csomagoláson át a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig.  terjedő szakaszt. Az Eco-score 14 fő környezeti mutatót vesz figyelembe, mint az éghajlatváltozás, vízminőség, levegőminőség, talajra gyakorolt hatás, stb. – mindezt az Európai Bizottság „Termékek környezeti lábnyoma” projektjének ajánlása szerint.

LCA -kritikus hangok
Az LCA-módszernek vannak azonban korlátai: a módszer kritikusai szerint a szokásos LCA-indikátorok nem megfelelően tükrözik az összes környezeti tényezőt, és az élelmiszerek esetében ez különösen igaz, gondoljunk a mezőgazdasági vízfogyasztásra, a szén talajban történő tárolására és felszabadítására, a permetezőszerek egészségre gyakorolt hatására, valamint a biológiai sokféleségre.

Ezért 2020 decemberében francia civil szervezetek (köztük az UFC – Que Choisir, valamint néhány környezetvédelmi szervezet, állatvédelmi csoport és mezőgazdasági szakszervezet) aggodalmuknak adtak hangot az LCA-módszer egyedüli alkalmazásával az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásainak mérésére. Leginkább azzal érveltek, hogy az LCA-megközelítés az intenzív mezőgazdasági termelési módoknak kedvez azáltal, hogy nem veszi kellőképpen figyelembe a permetezőszerek használatát és azok biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait. Ezen kívül azzal is az említett termelési formáknak kedvez, hogy az élelmiszer környezeti hatását 1 kg/l egységre vonatkoztatja. Ennek következtében az öko gazdaságok és a szabad tartású rendszerek gyakran rosszabb eredményeket érnek el, mint az intenzívebb mezőgazdasági módok. A szervezetek azt kérik, más mutatókat is építsenek be az élelmiszerek környezeti pontszámába, s ezzel javítsanak az LCA megközelítés elfogultságán.

Eco-score – jutalmazza az öko-gazdálkodást

Ezzel szemben az új öko-pontozási rendszer megpróbálja az LCA-módszer korlátait ellensúlyozni azzal, hogy az LCA-alapú pontszámot módosítja bónusz-, és büntetőpontok alkalmazásával. Az Eco-score rendszere értékeli a termelés, előállítás módját, így például az ökológiai címkével ellátott élelmiszerek extra pontokat kapnak.

Az összetevők eredetét is beszámítja, értékeli például a szállítás módját és a termelő országok környezeti politikáját. A rendszer figyelembe veszi az olyan összetevők jelenlétét, amelyek jelentős negatív hatással vannak a biodiverzitásra és az ökoszisztémákra (pl. az erdőirtásért felelős, nem tanúsított pálmaolajat tartalmazó termékek büntetőpontot kapnak), valamint a csomagolás fenntarthatóságát.

Az Eco-score fokozatosan jelenik meg az élelmiszer-címkéken, de online is elérhető élelmiszer-szkennelő alkalmazásokon keresztül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás