A glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek – áll az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétette értékelésében. A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.
2016-ban komoly tudományos, politikai és társadalmi vitát váltott ki a glifozát gyomirtó hatóanyag esetleges rákkeltő hatása. A vegyület engedélye tavaly év közepén lejárt. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát.
Az ECHA szakvéleménye szerint – megerősítve az EFSA korábbi értékelését – a hatóanyag semmilyen mértékben nem minősíthető rákkeltőnek. A molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát nem minősíthető sem karcinogén, sem mutagén, sem reprotoxikus hatásúnak.
Összhangban a jelenlegi besorolással, a Kockázatértékelési Bizottság a „H318 súlyos szemkárosodást okoz” és a „H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz” veszély mondatokra tesz javaslatot. Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra, mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben a hatóanyag só formájában, és 100%-nál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.
Az ECHA véleménye várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra. Ugyanakkor ez még nem jelenti a hatóanyag megújítását – erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie-közölte ma a NÉBIH.
A NÉBIH a glifozát mellett
Megnehezítené és megdrágítaná a gyomirtást, köztük a parlagfű elleni védekezést a glifozáttartalmú készítmények visszavonása; a hatóanyagról legkésőbb év végén születhet döntés – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal január végén.