Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A svédországi Lundi Egyetem kutatói 250.000 svéd férfi egészségügyi adatait követték nyomon több évtizeden át, és kiderült, hogy az elhízás miatt megnőhet az agresszív és a halálos kimenetelű prosztatarák kialakulásának esélye is.

A kutatók vizsgálata szerint azoknál a férfiaknál, akik 30 éves koruk előtt legalább 12,7 kilogrammnyi túlsúlyt cipelnek, 27 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki prosztatarák idős korukban. Az eredményeiket egy európai kongresszuson mutatták be. A vizsgálat több évtizeden át tartott, és összesen 258 477 ezer svéd férfi vett rajta részt – olyanok, akinek 17 és 60 éves koruk között legalább háromszor megmérték a súlyukat.

Kiderült, azoknál, akik évente legalább fél kilogrammot híztak 17 és 60 éves koruk között, 10 százalékkal nagyobb volt az agresszív prosztatarák, valamint 29 százalékkal volt nagyobb a halálos kimenetelű prosztata rák kialakulásának kockázata. Az is kiderült, hogy az ennél meredekebb súlygyarapodás is hasonló kockázatot jelent. Annál a férfinál, aki 17 és 29 év között 13 kg-ot hízik, 13 százalékkal nő az agresszív prosztatarák, valamint 27 százalékkal a halálos kimenetelű prosztatarák kockázata – összegez a The Guardian.

Marisa da Silva, a Lundi Egyetem kutatója szerint nem tudni, hogy maga a súlygyarapodás, vagy a hosszan tartó elhízás jelent-e nagyobb kockázatot a betegség szempontjából. A szakember szerint az biztos, hogy a testsúly csökkenése jótékony hatással lehet a problémára.

A 258 477 férfi közül, akik részt vettek a vizsgálatban, 23 348-nál diagnosztizáltak prosztatarákot, az ő életkoruk átlagosan 70 év volt. A betegségbe 4790 férfi halt bele-írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás