Hirdetés
greenfo/MTI

Megérkezett Svájcba a Solar Impulse napelemes repülő, amely 6000 kilométeres körutat tett meg egyetlen csepp üzemanyag nélkül. A gép tegnap este fél kilenckor ereszkedett le a nyugat-svájci Payerne katonai repülőterének betonjára.

A Solar Impulse Bertrand Piccard irányításával reggel hétkor szállt fel a dél-franciaországi Toulouse repülőteréről Európát és Afrikát érintő körútja utolsó szakaszára. A gép útiterve szerint átrepült a Francia-középhegység felett, majd a Lyon-Roanne-Macon útvonal után Pontarlier térségében közelítette meg a svájci határt. A határ és a Jura-hegység átrepülése után kezdte meg az ereszkedést a payerne-i repülőtéren.

Bertrand Piccard és André Borschberg pilóták, a program alapítói így megnyerték fogadásukat: május 24-e óta majdnem 6000 kilométert tettek meg nyolc, egyenként 800 kilométeres szakaszon, miközben két kontinens négy országában szálltak le. A négy légcsavaros villanymotorral közlekedő repülő egyetlen csepp üzemanyagot sem fogyaszt, 11 600 napelem hajtja ugyanis. A gép akkora, mint egy Airbus A340-es, több mint 63 méter hosszú, de a súlya mindössze 1,6 tonna. Átlagsebessége 70 kilométer/óra.

"A prototípus, amelyet csupán azért hoztunk létre, hogy bebizonyítsuk, éjjel és nappal is lehetséges napenergiával repülni, túlnőtt a feladatán, és tanújelét adta a technológia megbízhatóságának, valamint energiafogyasztási hatékonyságának" – olvasható a szervezők közleményében. A tegnapi szakasz volt a prototípus utolsó útja, a következő terv egy második gép építése, amely 2014-2015-től képes lesz világkörüli utat tenni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás