A rovat kizárólagos támogatója

Ferenc pápa üzent az éghajlatváltozást tagadóknak: a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket.

Élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket a Föld felmelegedéséért okolt gázok kibocsátásának csökkentéséért. A kolumbiai látogatásról hazatérő pápát tegnap a repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján az éghajlatváltozásról és a sorozatos hurrikánokról kérdezték, amikor charterjárata helyi idő szerint vasárnap elhaladt a katasztrófa sújtotta területek egyike felett.

„Az éghajlatváltozást tagadók keressék fel a tudósokat, és kérdezzék meg őket. Ők nagyon világosan beszélnek” – mondta a katolikus egyházfő azokra a szakértőkre utalva, akik az ember tevékenységeivel hozzák összefüggésbe az általános felmelegedést.

Ferenc pápa tevékenységére rányomja bélyegét a környezetért való aggódás.

Pápai enciklikát írt arról, hogyan szenvedik meg elsősorban a szegények, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat. Kolumbiai látogatása során gyakran beszélt arról, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől. Az éghajlatváltozást tagadóknak az Ószövetség szavaival üzent: „Az ember ostoba”. Ha nem akartok látni, nem láttok – tette hozzá. (MTI)

Az összes klímaváltozást tagadó tanulmány hibás

Az összes klímaváltozást tagadó tanulmány hibás

Nem teljes a tudományos konszenzus az ember okozta éghajlatváltozásról – hangoztatják gyakran az úgynevezett klímaszkeptikusok, miközben a kutatások elenyésző (3%), nekik tetsző eredményre jutó részét lobogtatják. Egy újraértékelő tanulmány most kimutatta, hogy azok gyakorlatilag mindegyike hibás. Az a néhány klimatológus, meteorológus és légkörfizikus, akik kollégáik hatalmas többségével szemben nem hisznek abban, hogy az emberi tevékenység okozná az éghajlatváltozást (illetve kisebb részben abban sem hisznek, hogy bármi is változóban lenne), gyakran hivatkoznak Galileire. Mint hangoztatják, az ő korában is egyetlen (illetve néhány) tudós ment szembe a mindenki más által vallott dogmával, de idővel kiderült, hogy neki volt igaza és mindenki más tévedett. Ez jól hangzik, csak az a gond, hogy a mostani felállásban ők nem Galileit, hanem éppen a bizonyítatlan, előítéletes meggyőződésen alapuló hiedelmeket hirdetőket testesítik meg. Ellenük éppen Galilei volt az, aki objektív tudományos módszerekkel vizsgálta a világot és jött rá az igazságra.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás