Hirdetés
(X)

Az érzékeny embereket gyakran titulálja a környezetük mimózának. Az elnevezés a mimóza növényre utal, ami érintésre összezárja leveleit, így védekezik a külső hatások ellen. Így tesz az is, aki túlérzékeny: a legkisebb negatív jelző is bántóan hat rá. 

Kutatások mégis megállapították, hogy a túlérzékeny emberek hozzájárulnak világunk fejlődéséhez, sőt, akár az emberi faj túléléséhez is. De mi köze ehhez az olvasásnak? Cikkünkből azonnal kiderül!

Kik a hiperérzékenyek?

A túlérzékenység nem betegség, hanem egy személyiségjegy, ami a népesség 15-20 százalékát érinti. A tudományos elnevezése röviden HSP (Highly Sensitive Person). A túlérzékeny embereket mélyen megvisel minden negatív érzés, még az olvasott könyvek, krimik, thrillerek nyomasztó részleteit sem bírják sokáig feldolgozni. 

Azoknak az embereknek, akik rendelkeznek ezzel a személyiségvonással, az érzékszerveik intenzívebben működnek, sokkal mélyebben érzékelik környezetük érzelmi állapotát. Ez nemcsak a közvetlen környezetet jelenti, mivel a hírcsatornákon keresztül átveszik akár a világ távolabbi felén élőktől érkező ingereket is. Az esetek többségében az érintettek nincsenek tisztában azzal, hogy miért erős bennük az együttérzés, vagy miért gyötri őket a fájdalom más emberek vagy állatok szenvedése láttán.

 A hiperérzékeny személyek sokkal ösztönösebbek, mint azok az emberek, akiknél nem található meg ez a pszichikai sajátság. Nem jellemző rájuk a reális gondolkodás, döntéseiket legtöbbször intuícióik befolyásolják – már amikor éppen nem döntésképtelenek. 

Miért jó mégis túlérzékenynek lenni?

A túlzott érzékenység genetikailag kódolt pszichikai jelenség, ami örökölhető is. Mondhatnánk, hogy az ezzel járó kellemetlenségek miatt ez inkább hátrány, mint előny, de van jó oldala is. 

  • Rendkívül figyelmesek: a magas fokú érzékenység segítségével a legapróbb változásokra is felfigyelnek a környezetükben, és fogékonyabbak a részletekre. Észreveszik a legapróbb rezdülést is a hangszínben, a testbeszédben. 
  • Konfliktuskerülők: ahogy ők olvasnak mások arckifejezéséből, úgy róluk is mindent megtudhat a környezetük az arcukat figyelve. Nem titkolják véleményüket, de a vitát, konfliktusokat nem szeretik, mivel fizikai tüneteket vált ki belőlük – pityergés, álmosság a vége.
  • Lelkiismeretesek: mindent megtesznek, hogy elkerüljék a hibákat és a legjobbat hozzák ki magukból.

Az érzékenység és az olvasás kapcsolata

A túlérzékeny emberek a képességük folytán mélyen beleélik magukat mások érzelmeibe, rá tudnak hangolódni személyek belső világára. Nem csoda, hogy nem egy író, művész, tudós HSP.

Frida Kahlo, Mahatma Gandhi, Albert Einstein vagy Freddie Mercury is szerepelnek a listán. Ők valamennyien sokat tettek a világ fejlődéséért, de említhetnénk még a Dalai Lámát vagy Rados Virágot is. Ha többet szeretne tudni ezekről a “mimózákról”, a Mai-Könyv.hu online könyváruházban megtalálja könyveiket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás