Hirdetés
Forrás: index.hu
Az európai bölények populációja eléggé megnőtt ahhoz, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) eltávolíthassa a veszélyeztetett fajok listájáról. A 2003-as 188-ról mára több mint 6200-ra nőtt az európaibölény-állomány. A faj besorolása már nem „sebezhetőnek” , hanem „fenyegetettség határán” lévőnek minősül.

A legnagyobb növekedés a szabadon barangoló bölénypopulációban Romániában található, ezen belül is a Vânători Neamț Nemzeti Parkban, a Țarcu-hegységben és a Fogarasi-hegységben. A több mint 65 bölényes Tarcu állományt a WWF Romania és a Rewilding Europe hozta létre.

Az 5 éves LIFE Bison projekt 2016-ban indult, és 2021. március 30-án zárul le. Feladata egy olyan életképes bölénypopuláció létrehozása Romániában, amely vadonban szaporodna, előmozdítva a biodiverzitást. A projekt célja a bölények ökoturisztikai tervként történő felhasználása is, amely a helyi közösségeket segíti. A LIFE Bison projekt társfinanszírozása a LIFE Program, az Európai Unió 1992-ben létrehozott környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze.

A vadonban született bölényborjak számának növekedése és a helyi közösségek támogatása jó jelek arra nézve, hogy a bölények ismét visszatérhetnek ezekre a számukra ősi földekre, de ne felejtsük el, hogy a fajra továbbra is különféle fenyegetések leselkednek, az élőhelyek elvesztésétől a törvénykezési folyamatok kétértelműségéig – hangsúlyozta sajtóközleményében Marina Drugă, a LIFE Bison projektmenedzsere.

Úgy gondoljuk, hogy csak közös munkával biztosíthatjuk, hogy az elmúlt 70 évben elért eredmények ne csökkenjenek, hanem további pozitív változásoknak lehessünk tanúi– tette hozzá Drugă.

Az európai bölények populációjának mélypontját a XX. század elején érték el, amit csak fogságban élték túl. A bölények újratelepítése a vadonba az 1950-es években kezdődött. Eddig Oroszországban, Lengyelországban és Fehéroroszországban voltak a legnagyobb alcsoportok. De a faj a belátható jövőben továbbra is aktív védelemre támaszkodva maradhat csak életben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás