A rovat kizárólagos támogatója

Adott egy páciens, akinek 20 évvel ezelőtt 7 db implantátum került beültetésre, majd rá porcelán fogakat helyeztek. A felső állkapocscsontja ekkor teljesen fogatlan volt. Különösebben nem törődött azóta velük, mivel problémája nem volt, 2-5 évente fogkőleszedésre járt csupán. 14 éve emberünknek az alsó fogsora is korrekcióra szorult, így 2-2 implantátumot kapott az alsó őrlőfogak helyére.

Továbbra is időközönként jelent csak meg a fogászaton, leginkább fogkőleszedésre jelentkezett.

Mi történt ezután?

Az első kezelés óta eltelt 20 évben a kezelt területen semmiféle probléma nem lépett fel. Nemrég ciszta, valamint fogágybetegség miatt az alsó frontfogak eltávolítására volt szükség. A régmúltban elvégzett beültetések még mindig tökéletesnek bizonyultak. Sőt, a beültetést végző fogszakorvos szerint még minimum 10 évig (vagyis akár 30-40 éven át) korrekció nélkül bírni fogják a mindennapi terhelést. Amikor a frontfogakat eltávolította a szakember, azonnali implantációra került sor, és néhány órán belül ideiglenes fogakat is kapott a páciens. Nem maradt tehát egy napig sem fogak nélkül. 

A fogatlan lét hátulütője azonban nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is. Nézzük az azonnali implantáció előnyeit!

Azonnali implantáció előnyei

Amikor bizonyos fogak vagy akár egy egész fogsor eltávolítása válik szükségessé, fontos felhívni a figyelmét arra, hogy az azonnali implantáció mentheti meg a körülötte lévő csontot, illetve a fogíny épségét. Ha foghúzás után nem történik azonnali implantáció, melyre azonnal ideiglenes fogak kerülnek, úgy a deformitás rögtön elkezdődik. Számos egyéb, súlyosabb problémát előzhetsz meg azáltal, hogy megfelelő szakemberre bízod fogaidat, és foghúzás majd implantáció után már ideiglenes fogakkal lépsz ki a rendelőből. Ez megkönnyíti a mindennapjaid is. Foghúzás után ugyanis a csont és az íny elkezd felszívódni, ami visszafordíthatatlan folyamatokat generál, szélsőséges esetben az arc deformitása is bekövetkezhet.

Olyan helyet válassz fogaid épségének megőrzése érdekében, ahol megbízható kezekre találsz. A Halász Klinika weboldalát böngészve biztonságos és jó választás lehet, ha szeretnéd fogaidat rendbe hozni.

Fogimplantátum előtti teendők

Ha rászántad magad az implantációra, tudni kell, hogy hosszú távú elköteleződésre kerül sor. A rendszeres kontrollt azonban ezután se hagyd ki.

A műtét tervezéséhez szükség lesz röntgenre, amely gyors és fájdalommentes.

 Műtét előtt fogkőleszedés és fogpolírozás szükséges a baktériumok minimalizálása érdekében. Alapbetegségben szenvedőknek, különösen, ha véralvadásgátlót vagy cukorbetegség miatt gyógyszert szedsz, laborvizsgálattal is számolni kell. 

Ne gondolkozz sokat, ha megszületett az elhatározás, a halogatásnak sok negatív következménye lehet! Jobb előbb túllenni a beavatkozáson, majd boldog mosollyal távozni a kezelés végén!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás