Hirdetés
hvg hírlevél

A 2018-ban elhunyt Ingvar Kamprad által kitalált és alapított IKEA bútorai olcsók és hasznosak, és a vállalatbirodalom attól nőtt hatalmassá, hogy világszerte egyre több otthonban megtalálhatóak a termékei. Az USA-ban egész szolgáltató iparág épült arra, hogy sok vásárlónak segítségre van szüksége az összeszerelésben. A svéd cég az egyszerűség mellett mindig nagy súlyt helyezett a dizájnra, és a jelek szerint ez most kamatozik. Amit senki nem gondolt volna, a sokak által lesajnált IKEA bútorokból keresett ritkaságok lettek. A karácsonyi ünnepek előtt Stockholmban árverést tartottak, ahol 122 használt IKEA-termék összesen 37 ezer euróért talált gazdára.

A stockholmi Auktionsverk által kínált darabok az 1950-estől az 1990-es évekig tartó időszakból származnak. Az 1950-es években az IKEA még csak Svédországban gyártotta a termékeit, de az árverésre bocsátott darabok között voltak olyan porcelán étkészletek is, amelyeket az 1990-es években a Svéd Nemzeti Múzeummal együttműködésben terveztek. Az aukció egyik sztárja a piros Impala heverő volt, amit az a Gillis Lundgren tervezett, akinek a nevéhez fűződik a svéd lakberendezési áruház kínálatából kiirthatatlan Billy könyvespolc is.

Az Impala az 1972-es árának a tizenhétszereséért kelt el. Egy tavaly májusi árverésen az 1958-ban 27 eurónak megfelelő összegért kínált Cavelli karosszék 18 ezer euróért talált gazdára. Ez az eddigi rekord IKEA-bútor esetén.

Nyitókép: az ikonikus piros Impala kanapé Gillis Lundgren tervezőtől. forrás: Viken Kantarci AFP/Getty Images

Kapcsolódó anyagok:

Az IKEA is dobja az egyszer használatos műanyagokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás