Hirdetés
greenfo/MTI

Német kutatók szerint 52 millió éve a mainál 50-60 Celsius-fokkal melegebb volt itt, és néhány évszázad múlva megint ilyen lehet az idő.

Sűrű trópusi erdő boríthatta 52 millió évvel ezelőtt a Föld egyik ma legbarátságtalanabb területét, az Antarktiszt – állítják a Frankfurti Egyetem és Klímakutató Központ (BiK) kutatói, akik a tengerfenék alól, ezerméteres mélységről felhozott anyagban pollenre és spórákra, egy trópusi-szubtrópusi esőerdő nyomaira bukkantak.

"Akkoriban a mainál 50-60 Celsius-fokkal melegebb volt, mint most" – áll a tanulmányban, amelyet a Nature ismertet. Az akkori éghajlati körülményekért a légkör magas szén-dioxid-tartalma és a meleg tengeráramlatok a felelősek. A szén-dioxid koncentrációja akkor kétszer akkora volt, mint ma.

A kutatók a Föld klímájára vonatkozó jóslatokat is adtak, szerintük, "ha a szén-dioxid-kibocsátás a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével változatlan ütemben halad, néhány évszázadon belül újra elérjük az akkori légköri koncentrációját".

Ha a tengerek szintje 70-80 méterrel emelkedik, ami a kutatók becslése szerint a jégtömegek olvadását tekintve hosszú távon elkerülhetetlen, Észak-Németországot elárasztja a víz, Köln 30 méterrel lesz a víz alatt, Mainz és Lipcse kikötővárossá válik, az amerikai keleti part teljesen víz alá kerül, a New York-i szabadságszoborból pedig alig húszméternyi áll majd ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás