Hirdetés
greenfo/MTI

Lezárult az Öreg-Túr rehabilitációjának első szakasza. A mintegy 63 kilométer hosszú Öreg-Túr, valamint belvízrendszere 13 települést és több mint 18 ezer embert érint a térségben.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság fejlesztési projektjének fő célja a folyó vízháztartásának javítása, vízszintjének emelése, illetve a belvízi biztonság növelése volt – mondta Gacsályi József projektmenedzser a beruházás projektzáró rendezvényén tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nábrádon.  A mintegy 63 kilométer hosszú Öreg-Túr, valamint belvízrendszere 13 települést és több mint 18 ezer embert érint a térségben. Az egy évig tartó beruházás során mederduzzasztók segítségével megemelték a folyó vízszintjét, három zsilipnél és a nábrádi fenékgátnál összesen négy vízszintmérő állomást építettek meg, míg a sonkádi szorítózsilipnél a rekonstrukciót követően ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomás létesült.

Több folyószakaszon megtörtént a mederrendezés, a vízimalom megkerülő csatorna partrendezése, valamint a csatornákon szabályozó műtárgy építése. Kölcse belterületén létrejött a magasabb vízszint tartást akadályozó mélyvonulat bevédése, továbbá megvalósult a sonkádi kisbukó, a nagyari átereszek és a Kövessy-zsilip rekonstrukciója.

Az Észak Alföldi Operatív Program keretében megvalósult, 296 millió forint összköltségű beruházás kiterjedt a Báka-szegi holtmeder fejlesztésére, ahol a jobb vízellátás érdekében zsilip épült, továbbá a csatornán elvégezték az áteresz cseréjét is.
Egy következő kiírás keretében tervezik megépíteni a folyó másik fenékgátját, mellyel a főmederben történő vízszintemelésen túl a sonkád-kölcsei holtág vízellátása egyaránt biztosítható lesz.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás