Hirdetés
greenfo/MTI

A képviselők ma elfogadták a kabinet javaslatát az egyszer használatos műanyag termékek betilthatóságáról. Emellett a koronavírus-járvány miatt csúszó naperőmű-támogatások meghosszabbításáról is döntött ma az Országgyűlés, és arról is határozott, hogy kedvezményes, 5 %-os forgalmi adóval épülhessenek lakások a rozsdaövezetekben. Az első nagy lépés itthon az eldobhatómentes világ felé.

Betilthatóvá vált számos egyszer használatos műanyag termék 

Az Országgyűlés ma  felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben tiltson be számos egyszer használatos műanyag terméket. A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát. A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.
A Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrammonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával. Megalkották a könnyű, valamint a nagyon könnyű műanyag hordtasakok fogalmait is, előbbiek falvastagsága 50 mikronnál, utóbbiaké pedig 15 mikronnál kevesebb.


Az első nagy lépés itthon az eldobhatómentes világ felé  – A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy a ma megszavazott hazai műanyagtörvény az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja azokat. Mindazonáltal a törvény visszalépés a kormány saját korábbi, jóval zöldebb javaslatához képest.  A környezetvédő szervezet arra figyelmeztet: az egyszer használatos zacskók megemelt termékdíját nem lehet az élelmiszerek árába beépíteni. A cél az erőforrás- és nyersanyag-takarékosság, valamint az élővilág védelme, a pazarló eldobható kultúra felszámolása. Az éppen most zajló műanyagmentes július kezdeményezés egyéni szinten hívja fel erre a figyelmet, de a rendszerszintű változásához a kormánynak támogatnia kell a betétdíjas rendszerek visszahozatalát és a többször használatos csomagolóanyagok használatát.

Az új szabályozás mindezzel együtt jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Most ugyanis semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására, és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Utóbbiak azonban környezetvédelmi szempontból problémásak, ugyanis többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlanak le. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

kép: Yuri Smityuk Getty Images

A fentieknél részletesebb szabályozást, a tényleges korlátozásokat, tilalmakat a törvényre épülő, várhatóan hamarosan megjelenő kormányrendelet fogja szabályozni.

A Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány: 

  • biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;
  • előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;
  • garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatóak;
  • a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyagpazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más egyszer használatos termékekkel helyettesítsük.

„Globálisan az eddig legyártott műanyagmennyiségnek csak kevesebb mint egytizede került újrahasznosításra. A legtöbb »lebomlónak« nevezett zacskó pedig csak még tovább fogja növelni a szeméthegyeket, ha nem gondoskodnak szakszerű begyűjtésükről. A valódi jó megoldás a többször használatos termékek, csomagolóanyagok használata, és a betétdíjas rendszerek visszahozatala. A Föld erőforrásai végesek, ezért fel kell hagynunk az egyszer használatos kultúra illúziójával” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Stop plastic” élőkép a budapesti Hősök-terén, 2018. szeptember 30-án. Pethe Attila / SkyViewAir / Greenpeace

 

A katasztrófavédelem a paksi bővítés tűzvédelmi szakhatóságává vált 

A parlament tűzvédelmi szakhatóságként jelölte ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát a nukleáris létesítmények építésével, bontásával és használatbevételével összefüggésben. A képviselők 154 igen szavazattal, 16 nem ellenében és 21 tartózkodás mellett fogadták el a kormány erről szóló javaslatát.

Pontosították a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt 

Az Országgyűlés pontosította a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, miután a Ház 156 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadta kormánypárti képviselők ezt kezdeményező javaslatát. A változtatások elsősorban azt szabályozzák, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal döntése alapján miként kerülhetnek állami vagy önkormányzati tulajdonba a víziközműnek minősített infrastruktúrák.

Meghosszabbíthatóvá váltak a koronavírus-járvány miatt csúszó naperőmű-támogatások 

A parlament felhatalmazta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy meghosszabbítsa a naperőművek telepítésére adott támogatások határidejét, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatti készlethiány jelentősen megnehezítette ezen beruházások kivitelezését. A Ház 162 igen szavazattal, 10 nem ellenében és 22 tartózkodás mellett fogadta el kormánypárti képviselők ezt kezdeményező javaslatát. A kabinet korábbi tájékoztatása alapján 210 darab projekt összesen 145 megawatt naperőművi kapacitásának megvalósítása került veszélybe a járvány miatt.

Kedvezményes áfával épülhetnek lakások a rozsdaövezetekben 

Az Országgyűlés több törvényt is módosított annak érdekében, hogy a jövőben új lakások épülhessenek a városok rozsdaövezeteiben. A képviselők 135 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett fogadták el a módosításokat, amelyek értelmében kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adóval készülhetnek legfeljebb 150 négyzetméter nagyságú lakások a rozsdaövezetekben. A parlament döntése alapján a kormány jelölheti ki az úgynevezett rozsdaövezeti akcióterületeket, amelyeken a kiemelten közérdekű beruházások megvalósítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás