VÍZ. JÖVŐ. IDŐBEN. Sok minden történt – DE történt-e valami?

2024. március 22.

Hírek

Addig senkit nem érdekel a víziközműszolgáltatás, amíg folyik a csapból a víz. A társadalomnak igénye van magas színvonalú szolgáltatásra alacsony árért. Az alkotmányban ki kell mondani, a víziközmű nem adható koncesszióba. „Ez nem profittermelő ágazat, le kell számolni az ingyenességgel, a befagyasztott díjtömeggel, hozzá kell szoktatni a lakosságot, hogy emelni kell a díjat, de abból fejlesztéseket… Tovább »

Az államnak átadott vízműveken segít leginkább a megemelt vízdíj

2024. február 2.

Hírek

A Magyarországon működő 36 regionális vízműcég fele került a víziközmű-ágazat integrációjára létrehozott Nemzeti Vízművek Zrt. tulajdonába. A vízdíjemelés és a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrehozásának eredményeképp azonban az önkormányzati tulajdonban maradt vízművek pluszbevételeinek egy részét is a Nemzeti Vízmű kezelheti.

Nem csak az ivóvíz zavaros – a kormány sumákolása helyett a katasztrofális ivóvízhálózatot javító intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

2023. november 24.

Hírek

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-án Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására. Mindhiába. Most kaptak egy nyílt levelet.

Megváltozott szabályok a szélerőműveknél, új pályázatok a napelemeknél

2023. november 23.

Hírek

A botrányos szélerőmű-tilalom feloldását jelentette be Lantos Csaba energiaügy miniszter tegnap az Inforádióban. Állítása szerint küszöbön áll a szabályozás módosítása, amelynek eredményeként a mostani, teljesen értelmetlen 12 km-es védőtávolságot 700 méterre csökkentik, így megnyílik az ország jelentős részén a szélerőművek telepítése.

30 évre titkosítanák Orbánék a vízdíjadatokat – sok tízmilliárd a tét

2023. október 25.

Hírek

30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy, a múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással. Az államosítást is felgyorsíthatják a mostani törvényjavaslattal.