Hirdetés

A háztartások az eddig megszokott minőségben, és továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást, a jövő évtől életbe lépő új díjak nem érintik a lakossági felhasználókat – közölte a MEKH. E politikai lépés következménye, hogy még kevesebb pénz lesz a  lerohadó ivóvízhálózat fenntartására.

Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke tájékoztatót tartott a víziközmű-szolgáltatóknak a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alappal összefüggő fizetési kötelezettségek számítási módszertanáról, valamint a nem lakossági felhasználókra irányadó új díjakról.

A közleményben felidézik, hogy az energiaügyi miniszter rendeletekben tette közzé a 2024. január 1-től hatályos, nem lakossági felhasználók által fizetendő, országosan egységes víziközmű-szolgáltatási díjakat, valamint a víziközmű- szolgáltatók által a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba befizetendő és onnan igényelhető ellentételezési összegek mértékét. A közleményben hangsúlyozták, hogy a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba történő befizetéseket, az alapból kifizetendő ellentételezések összegét az egyes szolgáltatók elismert indokolt költségei alapján állapítják meg. Az elismerhető indokolt költségek körét az energiaügyi miniszter rendelete határozza meg, amelynek kiszámításához a MEKH a víziközmű díjakkal kapcsolatos árelőkészítési tevékenysége során alkalmazott módszertanát használja fel. A hivatali díjjavaslatok alapját a víziközmű-szolgáltatók által rendelkezésre bocsátott gazdasági tényadatok, műszaki információk, valamint az auditált éves beszámolók adatai képezik – írták a közleményben.

A tájékoztatás szerint a nem lakossági felhasználók új alap- és fogyasztással arányos díjaival kapcsolatban a hivatal elnöke elmondta, hogy országosan egységes díjakként azok kiegyenlítik a nem lakossági felhasználók által eddig fizetett díjak különbségeit, és többletbevételt biztosítanak a víziközmű-szolgáltatók üzemeltetési költségeinek megtérüléséhez, a biztonságos működéséhez. A miniszteri rendeletek értelmében az új díjazási rendszerben keletkező bevételek egy részét a szolgáltatók célhoz kötötten, a víziközmű infrastruktúra fenntartására, fejlesztésére kötelesek fordítani, összhangban azzal, ahogyan azt a gördülő fejlesztési tervekben is előirányozzák – közölte a MEKH.


Nem csak az ivóvíz zavaros – a kormány sumákolása helyett a katasztrofális ivóvízhálózatot javító intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-án Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására. Mindhiába. Most kaptak egy nyílt levelet.


A lerohadt víziközmű rendszer is a választási mutyi része lett
Milliárdokat adományozott víziközmű-támogatás címén a kormány, ám a pénzből csak olyan cégek kaptak, amelyeket állami kézbe adtak kényszerből az önkormányzatok. Osztogattak, maguknak.


30 évre titkosítanák Orbánék a vízdíjadatokat – sok tízmilliárd a tét

30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy, a múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással. Az államosítást is felgyorsíthatják a mostani törvényjavaslattal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás