VÍZ. JÖVŐ. IDŐBEN. A Víz Koalíció várja a kormány víztiszta álláspontját

2024. február 6.

Hírek

A Víz Koalíció több mint két éve kongatja a harangot a kormány által 2013-ban rögzített („rezsicsökentett”) vízdíjból eredő veszteségek miatt országos krízishelyzettel fenyegető víziközmű-hálózat végletesen leromlott állapotával és felújításának szükségességével kapcsolatosan.

Jövőt a vizeknek! – vizet a jövőnek! Marad a hungarikum 27 %-os áfa az ivóvízen

2023. március 30.

Hírek

Civilekkel találkozott a víziközmű szakma egy része és maga az újonnan alakult tárca felelős államtitkára! A semmibe folyó víz mértéke 19,51 %, míg az értékesítési veszteség átlagosan 26,22 % a víziközműveknél. Ide vezetett az árbefagyasztás/rezsicsökkentés. Marad a világ legmagasabb áfája a legalapvetőbb élelmiszeren, de elkerülhetetlen lesz az áremelés.

A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat

2021. november 30.

Hírek

Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.

Tiszta vizet a poharainkba! – Víz Koalíció akciókonferencia

2021. november 20.

Helyszín: Benczúr utca 45., VDSZ székház konferenciaterem

Sajtótájékoztatók

Magyarországon az ivóvízhálózat 86 %-a kockázatosnak minősül. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni.

Orbán teljesen leamortizálja víziközműveinket

2021. augusztus 30.

Hírek

Ez az állapot nem a vég kezdete, hanem már maga a vég. Élesedik az állam és az önkormányzatok harca a közműcégekért. A kormány kivéreztetésre játszik, a helyhatóságok szövetsége a vagyon megvédésére buzdítja a polgármestereket. Néhol már vállalhatatlan műszaki állapotban vannak a vezetékek, van olyan hálózat, ami még mindig eternitcsöves.

Íme az országos ólomtérkép: a csapvízminták 14 %-a problémás

2020. október 27.

Hírek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által készített ólomtérképen a lakosság és az intézmények által beküldött csapvízminták alapján az országos ólomszennyezettséget ábrázolják. Összességében a csapnyitási minták 14 %-a haladta meg a határértéket, és a fővárosi csapvízben találták a legtöbb ólmot. Végleges megoldást a csövek teljeskörű cseréje nyújtana, ami igen költséges lenne, ezért az NNK bevizsgálta az… Tovább »