Hirdetés

Egy átlagos magyarországi lakos naponta 130 liter vizet használ el, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is. Sajnos ennél sokkal több ivóvíz tűnik el a vízi közművek rossz állapota miatt, ami hatalmas pazarlás és veszteség.

A MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjában egy szervezet és egy koalíció fogott össze, hogy felhívják a figyelmet az ivóvízhálózat fejlesztésre és arra, hogy mindenki számára elérhetővé kellene tenni. Összesen 1,2 millió  forint összegyűjtését tűzték ki célul a KAP segítségével, az összefogást a MagNet Bank ügyfelei támogathatják.

Ahogy már évek óta, idén is 13, nonprofit szervezetek összefogására épülő csapatra és projektjeikre, valamint egy kiemelt alapra adhatják le a MagNet Bank ügyfelei a voksaikat.

A Civil Kollégium Alapítvány, és a Víz Koalíció szervezetei (köztük az Eleven Gyál, Eleven Vecsés, Üllő Te Vagy Egyesület – és még számos civil szervezet, szakszervezet, önkormányzat) figyelemfelhívó kampánya az ivóvíz hálózat fejlesztésre és mindenki számára elérhetővé tételére fókuszál. A céljuk az, hogy tiszta, vezetékes ivóvíz hozzáférhető legyen mindenki számára, méghozzá fenntartható módon, ennek első lépéseként pedig az ivóvíz kérdését helyeznék fókuszba az érintettek és a döntéshozók felé.

Ma Magyarországon, több mint 100 ezer háztartásban nincs bevezetve az ivóvíz, a helyzet a roma szegregátumokban a legrosszabb, ezek lakói gyakran szinte kivétel nélkül a közkutakra járnak vízért. De ahol van vízvezeték, az sem tökéletes, a meglévő hálózat egy része öreg, országos szinten rengeteg a csőtörés. Nincs sem tőke, sem emberi erőforrás, a vízhálózat fejlesztéséhez pedig pontosan ez a két tényező szükséges, hiszen a szakemberek szerint a technológiai tudás, és a kiváló minőségű rétegvíz a rendelkezésünkre áll.

Tanulmányok szerint az elmúlt 10 év alapján nagyjából 1000 milliárd forint hiányzik a vezetékes vízhálózat iparágából ahhoz, hogy magas színvonalon tartható lehessen a szolgáltatás. A nyilvánosan elérhető adatokból az is kiderül, hogy az elöregedett hálózat miatt  Magyarországon a hálózati vízveszteség átlagosan 21 százalék, de van ahol az ivóvíz 60 százaléka tűnik el a rendszerből.

A víziközmű már annyira leamortizálódott állapotban van és elöregedett a rendszer, hogy emiatt iszonyatosan nagy a vízveszteség, átlagosan 25 százalékban folyik el az ivóvíz egy része  a föld alá, vagy az utcákra, de a csőtörések miatt van, ahol ez 60 százalék is lehet. Ez egy iszonyatos pazarlás, de finanszírozási problémák miatt a hathatós változás késlekedik” – mondta az nlc-nek Bánfalvi-Radó Boglárka, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársa, aki előrelépésnek tartja, hogy nem olyan rég  V. Németh Zsolt Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkár fogadta a Víz Koalíciót, és többek között elmondta, évi több százmilliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak, ehhez képest a jövő évi költségvetésben 50 milliárdot tervez a kormányzat, amely nemcsak a rekonstrukciós költségekre lesz fordítva, hanem a működési költségekre is.

A Víz Koalíció nevű civil szervezet szerint a jelenlegi ütemben 300 évig tartana felújítani a teljes vízhálózatot. Mivel 2013 óta a rezsicsökkentés miatt nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a közműcégeknek nincs pénzük a megfelelő munkálatok elvégzésére. A teljes magyar vízhálózat felújítása ezermilliárd forintos nagyságrendű munka lenne.

„Az mindenképp előremutató, hogy a döntéshozók leültek a civilekkel tárgyalni. De azt is a civilek sikerének érzem, hogy  egyáltalán a közbeszédbe kerültek ezek a problémák” – magyarázza a szakember, hozzátéve, hogy a jövőben szeretnék megtartani a Víz Hete programsorozatot, amelynek célja, hogy hangsúlyozzák azt, milyen fontos, hogy az ágazat megkapja a kellő finanszírozottságot, hogy tudatosítsák az emberekben, az ivóvizünk a kincsünk. (Ha szerinted is fontos a víz ügye, támogasd a Víz Koalíciót máskor is.)

A programban résztvevő szervezetek:

  • Civil Kollégium Alapítvány

1994 óta közösségek létrehozásán és megerősítésén dolgoznak, képzik, mentorálják a tenni akaró civileket, és lehetőségeikhez mérten anyagilag támogatják az állampolgári szerveződéseket, amelyek helyi és esélyegyenlőségi ügyek mentén jönnek létre.

  • Eleven Gyál

A helyi ügyekre fókuszálva szeretnének közösségi teret kínálni arra, hogy az itt élő emberek a problémáikat megbeszéljék. Közösen találjanak megoldásokat az őket érintő ügyekre és ezeket hitelesen tudják képviselni. Az Eleven Gyál egy pártfüggetlen kezdeményezés, résztvevői civil, önkéntes aktivisták.

  • Üllő te vagy!

Az Üllő Te Vagy! Egyesület civil szerveződésként azért jött létre, hogy képviselje a településen élők érdekeit azokkal szemben, akiknek ez a kötelessége lett volna.

  • Eleven Vecsés

Helyi informális civil közösség, amely 2018 nyarán alakult a közösségszervezés módszertanával. A közösségi érdekérvényesítés eszközeivel dolgoznak helyi ügyek megoldásán, érintett személyek bevonásával.

Nyitókép forrása depositphotos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás