Víz Hete 2024 VÍZ. JÖVŐ. IDŐBEN.

2024. március 21.

Helyszín: MagNet Közösségi Ház – Hamvas terem (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Sajtótájékoztatók

Sok minden történt. – DE történt-e valami? A Víz Koalíció szakmai konferenciája. A kerekasztal beszélgetésen az Állami Számvevőszék és a Víz Koalíció szakmai tanulmányában szereplő megállapításokat, valamit a közelmúltban történt, a víziközmű-ágazatot érintő változásokat szeretnénk közösen áttekinteni.

Víz Hete 2024 — Programsorozat

2024. március 20. - 2024. március 27.

Helyszín: országos

Programok

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket a Víz Koalíció kezdeményezésére, a  2024-es Víz Hete programhétre, amelyre most Ti is regisztrálhattok, ha szeretnétek Víz témában  figyelemfelhívó, nyomásgyakorló vagy kulturális eseményt szervezni 2024.03.20 – 2024.03.27 között.

VÍZ. JÖVŐ. IDŐBEN. A Víz Koalíció várja a kormány víztiszta álláspontját

2024. február 6.

Hírek

A Víz Koalíció több mint két éve kongatja a harangot a kormány által 2013-ban rögzített („rezsicsökentett”) vízdíjból eredő veszteségek miatt országos krízishelyzettel fenyegető víziközmű-hálózat végletesen leromlott állapotával és felújításának szükségességével kapcsolatosan.

Az államnak átadott vízműveken segít leginkább a megemelt vízdíj

2024. február 2.

Hírek

A Magyarországon működő 36 regionális vízműcég fele került a víziközmű-ágazat integrációjára létrehozott Nemzeti Vízművek Zrt. tulajdonába. A vízdíjemelés és a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrehozásának eredményeképp azonban az önkormányzati tulajdonban maradt vízművek pluszbevételeinek egy részét is a Nemzeti Vízmű kezelheti.

Nem csak az ivóvíz zavaros – a kormány sumákolása helyett a katasztrofális ivóvízhálózatot javító intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

2023. november 24.

Hírek

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-án Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására. Mindhiába. Most kaptak egy nyílt levelet.

Jövőt a vizeknek! – vizet a jövőnek! Marad a hungarikum 27 %-os áfa az ivóvízen

2023. március 30.

Hírek

Civilekkel találkozott a víziközmű szakma egy része és maga az újonnan alakult tárca felelős államtitkára! A semmibe folyó víz mértéke 19,51 %, míg az értékesítési veszteség átlagosan 26,22 % a víziközműveknél. Ide vezetett az árbefagyasztás/rezsicsökkentés. Marad a világ legmagasabb áfája a legalapvetőbb élelmiszeren, de elkerülhetetlen lesz az áremelés.

Ivóvizünk ötöde elvész a lerohadó közműrendszerünkben

2023. március 21.

Hírek

Katasztrofális állapotban van a magyarországi vízhálózat, az elöregedett rendszer miatt az ívóvíz mintegy 20 %-a elfolyik, miközben nyáron a legnagyobb hőségben több településen is takarékoskodni kell a vízzel

Tiszta vizet a poharainkba! – 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat

2022. január 1.

Hírek

Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni.

A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat

2021. november 30.

Hírek

Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.