VÍZ. JÖVŐ. IDŐBEN. A Víz Koalíció várja a kormány víztiszta álláspontját

2024. február 6.

Hírek

A Víz Koalíció több mint két éve kongatja a harangot a kormány által 2013-ban rögzített („rezsicsökentett”) vízdíjból eredő veszteségek miatt országos krízishelyzettel fenyegető víziközmű-hálózat végletesen leromlott állapotával és felújításának szükségességével kapcsolatosan.

Az államnak átadott vízműveken segít leginkább a megemelt vízdíj

2024. február 2.

Hírek

A Magyarországon működő 36 regionális vízműcég fele került a víziközmű-ágazat integrációjára létrehozott Nemzeti Vízművek Zrt. tulajdonába. A vízdíjemelés és a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alap létrehozásának eredményeképp azonban az önkormányzati tulajdonban maradt vízművek pluszbevételeinek egy részét is a Nemzeti Vízmű kezelheti.

Nem csak az ivóvíz zavaros – a kormány sumákolása helyett a katasztrofális ivóvízhálózatot javító intézkedéseket kér a civil Víz Koalíció

2023. november 24.

Hírek

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező programjában létrejött, civil hálózatként működő Víz Koalíció tanulmányára hivatkozva a 2023. április 6-án Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében felkérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert az ivóvízhálózat kockázati felmérésére, az országos csőcsere program elkészítésére és az egységes vízdíjtarifák kidolgozására. Mindhiába. Most kaptak egy nyílt levelet.

Megváltozott szabályok a szélerőműveknél, új pályázatok a napelemeknél

2023. november 23.

Hírek

A botrányos szélerőmű-tilalom feloldását jelentette be Lantos Csaba energiaügy miniszter tegnap az Inforádióban. Állítása szerint küszöbön áll a szabályozás módosítása, amelynek eredményeként a mostani, teljesen értelmetlen 12 km-es védőtávolságot 700 méterre csökkentik, így megnyílik az ország jelentős részén a szélerőművek telepítése.

30 évre titkosítanák Orbánék a vízdíjadatokat – sok tízmilliárd a tét

2023. október 25.

Hírek

30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy, a múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással. Az államosítást is felgyorsíthatják a mostani törvényjavaslattal.

Rezsi-rizsacsökkentés – narancskamu az ingyenességről

2015. december 3.

Hírek

Közel sem hozott évi százezer forintos családonkénti megtakarítást a rezsicsökkentés: hatezret spórolt meg egy átlag magyar tavaly, ami családonként kb. húszezer. Németh Szilárd – aki hamarosan Fidesz-alelnök lehet – rezsibiztosként hangzatos ígéretekkel állt elő, melyek rendszerint nem valósultak meg. Ilyen volt az ingyenes vízóracseréről szóló ígéret is.

Kérdőjelek a vízdíjcsökkentés körül

2014. szeptember 11.

Hírek

Kifogást emelhet az Európai Unió, ha a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal nem építi be a kidolgozás alatt álló vízdíjba az uniós pénzből megépült szennyvíztisztítók és -csatornák értékcsökkenését. A támogatási feltételek között ugyanis ez szerepelt, márpedig a rezsicsökkentési ciklus miatt már a jelenlegi díjak is túl alacsonyak ehhez. Ha ennél is lejjebb mennek a lakossági… Tovább »

Egyenáras ivóvíz

2014. május 31.

Hírek

Még a nyáron a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján országosan egységes rendszerben működhet majd a vízszolgáltatás – írja a Magyar Nemzet kormányzati forrásra hivatkozva. Ehhez az kellett, hogy 400 cég helyett mára csak 40 szolgáltató maradjon.