Hirdetés

Rendőrségi dokumentumok szerint egy olasz közvetítőcégen keresztül jutott el az illegálisan kitermelt arany a tech óriásokhoz, amelyek azt elektronikai cikkek áramköri lapkáiban használják fel rendkívüli kis mennyiségben. Az ügyben nyomoznak a brazil hatóságok, vádemelés egyelőre nem történt.

Véres arany

A rendőrségi dokumentumokat egy brazil oknyomozó újságíró csoport mutatta be a Reutersnek.  Az illegális bányászat azóta fokozódik Brazília területein, főként az Amazonas őserdőiben, amióta Jair Bolsonaro elnök gesztusokat tett az őslakosok földjein is tevékenykedő orvbányász csoportok felé. A szabályozatlan bányák, titokban dolgozó aranykitermelők pusztítják az őserdőket, de a bűnöző csoportok és az őslakosok közötti fegyveres összecsapások is gyakoriak. 

A brazil hatóságok 2021-ben tartottak razziákat 9 brazil államban. Egy olyan bűnbandára is lecsaptak, amely az illegálisan bányászott aranyból származó dollármilliárdos bevételeit kriptopénzekkel mosta tisztára. A mostani ügy középpontjában egy olasz nemesfém-feldolgozó és kereskedő cég, a Chimet áll, amely a dokumentumok szerint több millió dollár értékben vásárolt aranyat és nemesfémet attól a CHM do Brasil cégtől, amelyik viszont illegális úton, orvbányászoktól szerezte be az értékes nyersanyagot. A Chimet 2021-ben megszakította a kapcsolatot a CHM-mel, amikor a CHM-et érintő “véres arany”-vádakról tudomást szerzett, közölte az olasz cég a Reuters-szel. Ugyanakkor a cég 2015 és 2020 között mintegy 385 millió dollárt értékben vásárolt aranyat a CHM-től. 

Canteiro de garimpo ilegal na região do Rio Uraricoera

Titkos leszállópályák

Az Amazon, az Apple, a Microsoft és az Alphabet (a Google anyavállalata) megközelítőleg 100 más aranyfinomító cég mellett  a kérdéses időszakban a Chimetet is feltüntette mint a termékeiben felhasznált kis mennyiségű arany beszállítója. Az ügyet nem kommentálták a techcégek, kivéve az Apple konkrétumok nélküli közleményét, amely szerint ha egy aranyfinomító cég nem felel meg a kritériumainak, azonnal eltávolítják az ellátási láncukból. 

Még a Chimet sem állt közvetlen kapcsolatban a techvállalatokkal, ugyanis az olasz kereskedőcég a finomított aranyat először bankoknak értékesítette. Az viszont jelenleg nem tudható, hogy mely bankokról van szó. 

A rendőrségi dokumentumok szerint a CHM az Amazonas-vidéken, Para állam déli részén vásárolt aranyat egy szövetkezettől illetve magánszemélyektől. A szóban forgó szövetkezetnek ugyan van engedélye arra, hogy őslakos területeken bányásszon, de a nyomozók arra jutottak, hogy mindeközben a CHM és a szövetkezet is orvbányászoktól vásárol fel aranyat.

Illegális aranybányászati a Kayapó őslakosok földjén Parában 2019 a világos foltok újabb tevékenységet jeleznek

Azokon a műholdfelvételeken, melyeket a Belgium méretű Kayapo-rezervátumról készítettek, a hatóságok szerint hatalmas területen sáros bányatavak és titkos leszállópályák láthatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás