Hirdetés

Eddig soha nem látott méretű megareggeli napja volt május 9-e: a Bam! Bringázz a munkába! 5 hetes kampányának félidejében a Magyar Kerékpárosklub országosan 26 helyszínen várta reggelivel a bringával munkába indulókat. A 4.000 db kakaóscsiga rekord idő alatt elfogyott.

A május 25-én záruló kampányhoz még most is érdemes csatlakozni, hiszen az elkövetkező több, mint 2 hétben még könnyen akadhat 8 alkalom arra, hogy az újonnan regisztrálók kerékpárral közlekedjenek munkába vagy máshova lakóhelyükön, így ők is esélyesek a nyereményekre.

Jó hangulat a Gellért térenJó hangulat a Gellért téren

 

 

 A Magyar Kerékpárosklub a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium partnereként idén immár hatodik éve szervezi legnépszerűbb kerékpáros kampányát, a Bringázz a munkába! (Bam!) kampányt. A játék során a résztvevők egy online naptárban gyűjtik letekert kilométereiket, és ha április 22. és május 25. között legalább 8 alkalommal kerékpárral mennek munkahelyükre (vagy bárhová a városban), a kampány végén díjakat nyerhetnek, többek között repülőjegyet Amszterdamba, a kerékpározás – egyik – európai fővárosába.

Almákat is osztottakAlmákat is osztottak

A reggeliket szervező Kerékpárosklub aktivisták már hajnali fél 6-kor a pékségek előtt gyülekeztek, hogy fél 7-re a helyszínekre szállítsák kerékpárjukon a péksüteményeket. A megareggeliztetésbe az aktivistákon kívül önkormányzatok és a Kerékpárosklub együttműködő partnerei is becsatlakoztak. Több helyszínen Bam! nagykövetek is felszolgáltak reggelit: Scherer Péter, Király Júlia és Németh Juci is beszállt a munkába.

Falatozó bringásokFalatozó bringások

A Föld napján kezdődött Bringázz a munkába (Bam!) kampány jelenleg épp félidejénél tart. Eddig rekordszámú, közel 2.000 cég regisztrált. A közel 7.000 eddig csatlakozott résztvevő pedig több, mint 800 ezer kilométert tekert kerékpárján, és 150 tonna CO2* kibocsátástól óvta meg a légkört. Ezek a félidős eredmények már majdnem elérik a tavaly őszi kampány végeredményét, ahol összesen 1 millió kilométert tekertek le a résztvevők. A 2009-es KSH adatok alapján úgy becsülhető, hogy Magyarországon 500.000 ember jár rendszeresen kerékpárral munkába.

*Az egy főre jutó éves CO2 kibocsátás Magyarországon 5,6 tonna.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a Batthyány téren beszélt a sajtónak.László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a Batthyány téren beszélt a sajtónak.

 

A Bam! bringás reggeli helyszínei, szervező- és együttműködő partnerei az alábbiak voltak:

A Magyar Kerékpárosklub helyi területi szervezetei Debrecenben, Érden, Győrben, Pécsen, Sopronban és Szegeden szerveztek reggelit, Kecskeméten pedig uzsonnát.
A helyi Polgármesteri Hivatal Püspökladányban és Tapolcán vállalt részt a szervezésben.
Miskolcon a Kerékpáros Miskolc Egyesület pénteken, Veszprémben az épp alakuló területi szervezet pedig szombaton várja a bringával érkezőket.
Budapesten a Kerékpárosklub kerületi szervezetei az Árpád hídnál, az Újpest-Városkapunál, a Kálvin téren, a Városligetnél, a Batthyány téren és az Europarknál szerveztek reggelit.
A Batthyány téren a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is bekapcsolódott a szervezésbe, ahol Völner Pár infrastruktúráért felelős államtitkár és dr. Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) főigazgatója is jelen volt.
A Népligetnél a MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. szervezte a reggelit, ahol Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója is jelen voltak
Bajcsy-Zsilinszky útnál a BKK – Budapesti Közlekedési Központ szervezte a reggelit
A XIII. kerületi Önkormányzat a Lehel csarnoknál, a Béke térnél és a Jászai Mari téren, a Kispesti Önkormányzat az Europarknál vett részt a szervezésben.
A BME főépülete előtt pedig a Dunai Regatta készült uzsonnával.

A Kálvin téren zene fogadta a kerékpárosokatA Kálvin téren zene fogadta a kerékpárosokat

A Bam! bringás reggeliről

A bringás reggeli a Bam! Bringázz a munkába! kampány egyik legnépszerűbb eseménye. A 4 évvel ezelőtt egy nyilvános szabadtéri helyszínen kezdődött reggeli-osztás szokása immár hagyománnyá vált: az alkalmak során fokozatosan mind több helyszín csatlakozott a főhelyszín mellé, ezért idén egy időben 13 budapesti és 13 vidéki helyszínen várták a kerékpárral reggel munkába indulókat.

Az eseményt általában a Kerékpárosklub helyi területi szervezetének aktivistái szervezik, de az utóbbi néhány alkalommal néhány önkormányzat, intézmény, cég is becsatlakozott, akik mind anyagilag, mind szervezéssel, koordinációval hozzájárultak a reggeli létrejöttéhez. Sok Bam!-ban résztvevő cég is szervez bringás reggelit saját alkalmazottainak, ezáltal motiválva a munkavállalókat a reggeli bringás érkezésre. A menün szereplő péksüteményeket általában helyi pékségek adják kedvező áron, az üdítőitalokat szponzorok segítségével osztják. Több helyszínhez becsatlakoznak közeli kávézók is, forró kávét kínálva.

A 2010 szeptemberében „akkreditált” Bam! nagykövetek is rendszeresen segítenek a munkában: sok helyszínen ők álltak a pult mögött és kínálják a friss péksüteményeket és italokat ( Bam! nagykövetek: Németh Juci, Ónodi Eszter, Hajós András, Scherer Péter, Király Júlia, Hegedűs D. Géza, Péterfy Bori, Tilla, Novák Péter)

 

A Bringázz a munkába! (Bam!) kampányról

A kampány menete: A játékban való részvétel továbbra is mindenki számára nyitott és ingyenes. A részvételhez nem kell mást tenni, mint a kampányidőszakon belül regisztrálni a kampány honlapján, kerékpáron munkába vagy iskolába tekerni, és a megtett alkalmakat és kilométereket a honlapon található közlekedési naplóba rögzíteni. A rögzítéskor azt is jelölheti a játékos, hogy aznap öltönyben vagy kosztümben tekert-e, kisgyerekkel együtt ment-e, elázott-e esetleg esőben vagy kapott-e defektet. Azok, akik ezt is jelölik, plusz sorsoláson vehetnek részt. A játékosok egyénileg is versenyezhetnek, de munkáltatójuknál csapatokat is alkothatnak, így nem csak az egyéni eredmények, de a csapat és összvállalati eredmények is megmérettetnek. A versenyben nemcsak egyének és csapatok vehetnek részt, hanem iskolák és vállalatok is. A kampány keretén belül a Kerékpárosklub igyekszik a munkáltatókat is meggyőzni, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy növekedjen a kerékpárral munkába járók száma. Ugyanis ezzel javul a munkatársak egészsége, jobb lesz a munkahelyi légkör és hatékonyabb a munka. A benevező vállalatok külön versenyt is vívnak: azok nyerhetnek a versenyben, amelyek például kerékpáros közösségi eseményeket szerveznek, tárolókat, zuhanyzókat építenek, a vezetőik példát mutatva maguk is kerékpárral járnak munkába.

„Az én bringás történetem”: az idei kampány különlegessége, hogy a résztvevők elmondhatják személyes történetüket, milyen élmény volt, mikor kerékpárjukat először használták közlekedésre és hogyan csatlakoztak a Bam! kampányhoz. Ha egy résztvevő beküldi saját történetét, a Kerékpárosklub megosztja a széles nyilvánossággal. További részletek itt találhatóak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás