Hirdetés

Az Orbán-kormány meghazudtolásaként is értelmezhető választ küldött az Európai Bizottság egy magyar képviselő írásbeli kérdésére. Az írásba adott bizottsági álláspont szerint a magyar állam a kormányzati állításokkal szemben kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, és a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni.

Az Európai Bizottság Jávor Benedek PM-es EP-képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy a magyar állam az EU-tól kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, a pénzből pedig legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni – írja a Népszabadság. Ezzel gyakorlatilag írásban is cáfolják a magyar kormányt.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis október végén azt mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-s pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá. De Brüsszel már röviddel utána közölte: az Orbán-kormány Brüsszellel elfogadtatott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja (KEHOP) nevesítve tartalmazza a lakosságnak szánt, otthon-korszerűsítési célú uniós pénzeket, és a jóváhagyott támogatási kerettervtől csak az Európai Bizottság engedélyével, hosszú folyamattal lehetne eltérni.

Most pedig Corina Cretu regionális fejlesztési biztos azt írta: a KEHOP kimondottan a lakóépületek energiahatékonyságát javító felújításokat támogatja, és az intézkedéshez tartozó támogatás indikatív összege 37,7 millió euró (lakásonként kb. 225 ezer forint) vissza nem térítendő támogatási hányadot jelentene. Mint írta, a kormány nem jelezte, hogy változatna a terven, márpedig ha végül nem tud felmutatni 50 ezer támogatott háztartást, akkor az összeget vissza kell fizetnie.(via 444.hu)
 

Hitel helyett támogatás kellene a valódi rezsicsökkentéshez

Hitel helyett támogatás kellene a valódi rezsicsökkentéshez

A társasházak korszerűsítésével akár 60%-kal is csökkenthető lenne a lakások energiafelhasználása — ez derül ki az Energiaklub nemzetközi projektjének eredményeiből, amelyben konkrét épületeken vizsgálták a felújítási és megtakarítási lehetőségeket, valamint az alacsony beruházási kedv okait. A lakóközösségek ugyan nyitottak a korszerűsítésekre, ám a pénzügyi lehetőségeik korlátozottak, sokaknak már az előkészítés költségei is megterhelőek.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás