Hirdetés

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkári posztján. Budai – megerősítve az Origo információját – az MTI-nek ma elmondta, hogy várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget.

A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, arról még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e, egy ideig azonban szeretné végezni azt a munkát is. Megjegyezte, hogy az államtitkári posztra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) – amelynek szövetségi igazgatója – az országos elnöksége és választmánya jelölte őt. A Magosz honlapján olvasható január 24-i közleményben az agrárszervezet tudatta, hogy az új parlamenti államtitkár személyéről egyeztetést kezdeményeznek Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

Orbán Viktor miniszterelnök januárban fogadta el Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését. Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett a kormányfőhöz, és azt kérték, hogy a kabinet állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet. A lemondott államtitkár később levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását.  Az államtitkár lemondását korábban a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta.

Ángyán lemondása a tárca egyéb posztjain is problémát okozott: Ángyán József ugyanis még decemberben felkérte helyettes államtitkárnak ifjabb Zlinszky János ökológust, akit egy január 21-i határozatával annak ellenére ki is nevezett a miniszterelnök, hogy a szakember az államtitkár lemondása után jelezte, hogy a megváltozott feltételekkel nem kívánja betölteni a posztot.

Budai Gyulát 2010 novemberében nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak. Elődje Papcsák Ferenc volt, neki azért kellett távoznia a posztról, mert megválasztották Zugló polgármesterévé, a két tisztség pedig összeférhetetlen.  Budai Gyula azt megelőzően – 2010 júniusától – miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozott.

 

Kapcsolódó anyagok:

Leépítések a VM-ben

Tévesen nevezték ki helyettes államtitkárnak ifjabb Zlinszky Jánost

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás