Hirdetés

Budapest Főváros Önkormányzata 4 forgalmas közlekedési csomópontban elektromos töltőkkel felszerelt úgynevezett e-Mobilitási pontokat hozott létre, ahol külön útburkolati festéssel jelölt parkolóhelyek állnak rendelkezésre a megosztott elektromos autók számára. Az Európai Unió által finanszírozott USER-CHI kutatás- fejlesztési- és innovációs projekt célja Budapest környezetbarát közlekedési stratégiájának támogatása, és az egyes közösségi közlekedési módok, valamint a megosztott közösségi közlekedés kombinációjának elősegítése.

A fejlesztési helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb közösségi- és megosztott közlekedési mód álljon rendelkezésre.  Az e-Mobilitási pontok ezért olyan forgalmas közlekedési csomópontokban épültek ki, ahol a mikromobilitási szolgáltatások, vagyis a megosztott rollerek és a MOL Bubi kerékpárok már elérhetőek voltak. Mindezek alapján a fejlesztés helyszínei az Oktogon, a Jászai Mari tér, a Széna tér és az Etele tér lettek.

Minden e-Mobilitási ponton két elektromos töltőoszlop található, amelyből az egyik beépített töltőkábellel is rendelkezik a magán autótulajdonosok számára a kényelmes töltés érdekében.

A töltőhelyek megtalálhatóak az INCAR applikációban, amit feltétlenül érdemes letölteni, mert ezen keresztül adhatnak visszajelzést a felhasználók a szolgáltatás további fejlesztése érdekében, illetve a villanyautók töltése is az applikáción keresztül történik.  A teszt időszak augusztus 31-ig tart, utána a szolgáltatói díjszabás lép életbe.

Az Etele téri fejlesztés különlegessége, hogy az agglomerációból vonattal érkezők számára ún. K+R, vagyis Kiss and Ride parkolóhely áll rendelkezésre, továbbá a megosztott elektromos autók számára 10 darab dedikált parkolóhely.

A városi mobilitási csomópontok kialakítása 2020-ban kezdődött Budapest első mobilitási pont hálózatának létrehozásával a XI. kerületben, egy Európai Uniós kutatás és fejlesztési projekt keretében. Az alapkoncepció a megosztott mobilitási szolgáltatások és a közösségiközlekedés közötti váltás megkönnyítése volt a környezetbarát közlekedési módok előnyben részesítésével.

USER-CHI Etele téri e-mobilitási pont

Az EU Horizont 2020 programja keretében indított mostani USER-CHI projektben Budapest Önkormányzata hat másik európai nagyvárossal, valamint különböző kutatóközpontokkal, technológiai vállalatokkal és ipari partnerekkel működik együtt. A kutatás- fejlesztési- és innovációs projekt célja, hogy felmérje a felhasználók tapasztalatait és tesztelje a kialakított infrastruktúrát, annak érdekében, hogy a jövőben mind inkább szolgáltatás központú közlekedési megoldásokat alakíthasson ki a Főváros. A további fejlesztési lehetőségek magukban foglalják az e-taxi állomásokat, csomagautomaták, kerékpárjavító állomások, városi logisztikai csomópontok sőt, még rekreációs területek létrehozását is, amellyel a jövőben az e-Mobilitási pontok következő, magasabb szintű változatai a Mobilitási állomások koncepciója valósulhat meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás