Hirdetés
greenfo/MTI

Legalább kétezer fa kivágását tervezi a közeljövőben a budapesti városvezetés. A fakivágások környezeti katasztrófával érnek fel – figyelmeztetett a Ligetvédők nevű civil mozgalom aktivistája, Csák Gergely, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt újságíróknak nyiltakozva. A Fővárosi Közgyűlés két csoport csendes tiltakozása mellett kezdte meg munkáját.

A Ligetvédők "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk" feliratú molinót, a CivilZugló Egyesület képviselői pedig egy "Nem kellenek monstrumok a Városligetbe!" tartalmú transzparenst feszítettek ki az ülésterem két oldalán. Csák Gergely elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Városligetben 600-800, a Római-parton 1100, az Orczy-kertben pedig 300 fát terveznek kivágni.

A Ligetvédők képviselői a közgyűlés ülését megelőzően a Városliget levegőjét tartalmazó befőttesüvegeket osztottak ki a képviselőknek. Csák Gergely elmondta, ezzel arra a tűrhetetlen helyzetre kívánják felhívni a figyelmet, hogy a főváros levegőjének romlása miatt egyre többen betegszenek és halnak meg Budapesten.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője szintén újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, korábban 20 ezer aláírást adtak át a fővárosnak arról, hogy az ott élők nem szeretnék a Városligetbe tervezett beruházást. Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka nem akar új épületeket a ligetbe – emelte ki, majd hozzátette, 200 milliárd forintos építkezés helyett 1-2 milliárd forintból kellene rendbe tenni a parkot, fák kivágása helyett pedig a városból hiányzó növényeket kellene pótolni.

Ezt követően Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi képviselője arról beszélt, hogy az Orczy-kertbe tervezett beruházás és fakivágás ellen tiltakozó 400 aláírást adott át Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak, a VIII. kerület polgármesterének, aki arról tájékoztatta, közmeghallgatást terveznek a beruházásról, ahol majd válaszokat kaphatnak a tiltakozók.

gerillakampány a városligeti fákértgerillakampány a városligeti fákért

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás