Hirdetés

Megkezdték a Nánási-Királyok útja védvonal kulisszaátjáróinak a zárását, a Margit-sziget alacsonyabbain fekvő részeit homokzsákokkal erősítik meg. A rakpartokon már tilos a megállás. Evakuálni kell a helyieket Alsó-Ausztriában az árvizek miatt, már Bécsben is árad a Duna.

Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte,  2024. szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeljék az árvízvédelmi készültséget a Dunán vonuló árhullám miatt – derül ki a főpolgármesteri hivatal közleményéből. A döntést a friss előrejelzésekkel indokolják, vagyis hogy hétfőtől várhatóan naponta egy méterrel emelkedik a Duna vízszintje, a folyó a jelenlegi, egyelőre jelentős bizonytalanságot hordozó becslések szerint várhatóan a jövő hét második felében nyolc métert feletti vízszinttel tetőzik majd.

Mivel 800 centiméteres vízállás fölött a védekezés sokkal intenzívebbé válik, ezért 

  • a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási-Királyok útja védvonal kulisszaátjáróinak zárását és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől;
  • a Margit-sziget, különösen az alacsonyabban fekvő részek védelmét homokzsákokkal erősítik meg, a homokzsákok töltéséhez a 2013-as árvízi védekezés tapasztalatai alapján nagy teljesítményű gépeket használnak majd. Előfordulhat, hogy a jövő hét közepén a Margit-szigetet lezárják a jármű- és gyalogosforgalom előtt;
  • a belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják újra. Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna, de az rendezvény miatt a hétvégére egyébként is le van zárva, a pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot a Budapest Közút szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárja. A rakpartokon már tilos a megállás, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a hétfői napon elszállítja.

Az árhullám miatt a Dunához közeli területek közösségi közlekedését jövő hét közepén minden bizonnyal korlátozni kell, a szakemberek a jövő hét elején döntenek majd, hogyan fog kinézni.

Ezen túl a Fővárosi Vízművek is megteszi a szükséges előkészületeket, hogy Budapest és a környező települések ivóvízellátásában ne okozzon fennakadást a Duna áradása. Megkezdődött az üzemeltetésben részt vevő kutak, gépházak és szivattyúk fokozott ellenőrzése, hogy azok a folyó emelkedő vízszintje mellett is biztonságosan működjenek. Az ivóvíz minőségét a Vízművek laboratóriuma folyamatosan ellenőrzi – áll a főpolgármesteri hivatal közleményében.

A szlovák fővárosban, Pozsonyban – írja a Paraméter – Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint már mí (vasárnap) reggel jön a harmadfokú árvízvédelmi készültség, ott 910 centiméterrel fog tetőzni a Duna.


Heves esőzések, tomboló szél és viharok sújtanak le több közép-európai országra, a szeszélyes időjárás miatt Alsó-Ausztria tartományában az árvízveszély miatt több települést is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak szombaton, Bécsben pedig a Der Standard lap szerint már megáradt a Duna. Bécsben ugyan nincs árvízveszély, de az esőzések miatt több, pincét is elárasztott a víz, mondta Gerald Schimpf, a tűzoltóság szóvivője. A bécsi tűzoltókat szombaton délutánig 400 alkalommal riasztották.

Evakuálni kell a helyieket Alsó-Ausztriában az árvizek miatt, már Bécsben is árad a Duna

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás