A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. 2017 végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament egészségügyi okokból átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.
A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg.
Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5.000 mg/kg érték felét.
Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3.000mg-os felső egészségügyi értéket.
A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.
Hogy zajlott a vizsgálat?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Bálint Analitika laboratóriumában vizsgáltatta meg a kiválasztott gyroshúsok hozzáadott foszfáttartalmát. Először is megmutatjuk a táblázatot, ami összefoglalja az eredményt (minél nagyobb a pontszám, annál jobban szerepelt a termék, vagyis annál kevesebb a hozzáadott foszfát a húsban), majd részletesebben is kifejtjük, mit jelent mindez rád nézve.
Beszerzés helye | Fehérje (g/100g) | Hozzáadott foszfát (mg/kg) | Pontszám |
Gyradiko Estia | 36 | Nem kimutatható | 20 |
Istanbul Kebab | 23,7 | Nem kimutatható | 20 |
Antalya Kebab | 25,4 | 74 | 19 |
Döner Kebab Express | 27,3 | 103 | 19 |
Eker Gyros | 29,2 | 42 | 19 |
Star Kebab | 29,6 | 275 | 19 |
Szeráj | 30,5 | 256 | 19 |
Pizza King | 28,6 | 48 | 19 |
Kerkyra Gyros | 36,4 | 1004 | 16 |
Kyros Gyros | 21,7 | 3413 | 13 |
Hogy kerül a foszfát a gyrosba?
Az emberi szervezetben lévő átlagosan 700 g foszfor 80-85%-a csontunkban, fogunkban található. Emellett a foszfát nélkülözhetetlen többek között az örökítőanyag (DNS) felépítéséhez. Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak. Ezekben 100 grammonként jellemzően 100-200 mg foszfor található. Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600–800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt.
A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5.000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20.000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.
A teljes teszt megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/gyros