Hirdetés

A NER 13. évében egy kis csapat megmutatta, hogyan lehet megakadályozni egy ipari beruházást, ha azt nem akarják a helyiek. Pilismaróton nem történt csoda, csupán a kitartáshoz párosult egy jól átgondolt stratégia, valamint merészség és civil kurázsi. Ez pedig nemcsak a titokban szerződő polgármestert, de végül a sóderbányát is elsöpörte. A sikerüket óvatosan ünneplő főszereplőkkel beszélt a 24.hu.

Ritka dolog történt a közelmúltban Pilismaróton: egy, a lakosság elől eltitkolt bányaberuházást többévnyi szívós munkával sikerült meghiúsítania egy elszánt helyi közösségnek, noha a 2000 fős Duna-parti község korábban már szerződést is kötött a bányavállalkozással. A történet több szempontból is érdekes, leginkább azért, mert az elmúlt időszakban országszerte jelentkeztek olyan esetek, amikor a helyiek nem szívesen láttak egy beruházást a közvetlen lakókörnyezetükben, ám az ellenkezésüknek nem vagy csak részben lett következménye. A pilismaróti történet ugyanakkor azt mutatja meg, hogy nem eleve kudarcra ítélt egy helyi tiltakozás, ha az kitartó, megalapozott, átgondolt és jól felépített.

Kronológia
A pilismaróti sóderbánya ügye 2019-ben kezdődött, amikor decemberben a helyi testület zárt ülésen megszavazta az üdülőövezettől 30, a lakóterülettől pedig 400 méterre kialakítandó, 122 hektáron megvalósuló kavicsbánya-projekt támogatását. A beruházó egy váci cég, a GM-Pro Kft. lett volna. A cég családi tulajdonban van, és nem utal semmi arra, hogy politikai kapcsolataik lennének, nem úgy, mint a recski bányaberuházást végző vállalkozásnak. (Pilismarót egyébként két részből áll: van egy közvetlen Duna-parti, ez a település kisebbik része, és van a központi, amelyet az Esztergomba vezető 11-es út szel ketté. A két részt egy pár száz méteres út köti össze, ennek az útnak az egyik oldalán lett volna a sóderbánya.)
Ezután fél év múlva, 2020 májusában az akkori polgármester, Pergel István Csaba – a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben – egyedül határozott a terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. A döntést később a képviselő-testület támogatta.
Kipattant a botrány, amikor a helyi lakosság megtudta, milyen projektről döntöttek a szélesebb nyilvánosság bevonása nélkül. Ebből olyan felháborodás kerekedett, hogy előbb a polgármester, majd az egész testület lemondott. Ám mivel még tartott a koronavírus-járvány, nem lehetett időközi választást tartani – erre egészen 2022 májusáig kellett várni. Ekkor lett új polgármestere a falunak, Hunyadi Balázs, és teljesen új testülete is. (2020 ősze és 2022 tavasza közt egy ügyvivő testület vezette a települést, mely rögtön leszögezte: a bánya ügyében nem hoz döntést, nem tesz nyilatkozatot.)

A pilismaróti civileket 2022-ben az sarkallta ismét aktivitásra, hogy az új polgármester és a testület találkozott a vállalkozóval, és egyeztetett a bányáról. 2022 őszén ezért előbb egy füstgyertyás akcióval hívták fel a figyelmet a helyiek arra, hogy a bányaprojekt továbbra is napirenden van, majd a decemberi éves közmeghallgatáson egyértelműen a bányaellenesek voltak hangosabbak, és nem mutatkoztak nyitottnak a beruházó által kezdeményezett párbeszédre.

A civilek 2023 tavaszán kezdték el a helyi népszavazást előkészíteni, ezt nyáron ki is tűzte az önkormányzat. A két hónapos kampány végén ugyan érvénytelen lett a referendum, mivel a falu többsége nem járult az urnákhoz augusztus 27-én, ugyanakkor a közel 40 százaléknyi voksoló csaknem 90 százaléka, 672 fő a bánya ellen szavazott. (Ez több mint kétszer annyi voks, mint amennyivel Hunyadit polgármesterré választották.)
Az új testületet vezető polgármester a szavazás után azt közölte: bár az eredmény nem kötelez jogilag semmire, tudomásul veszi, hogy a falu elsöprő többsége nem akar bányát. „Ezek alapján oly módon szeretnénk lezárni a kavics- és homokbánya ügyét, hogy az ne valósulhasson meg! Mindezt annak tudatában tesszük, hogy a korábbi határozatok visszavonása és/vagy szerződések egyoldalú felmondása miatt peres eljárások indulhatnak az önkormányzat ellen” – jegyezte meg.

A civilek kitartó munkájának részletes története >>>

Nyitóképen a pilismaróti kavicsbánya tervezett helye 2023. dec. 14. forrás: Farkas Norbert 24.hu

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás