Hirdetés

Egyre veszélyesebbé, kiszámíthatatlanabbá válik országunk az államigazgatás leépítése következtében – állapította meg kilenc zöld szervezet. Az egyébként sem igazán erős népegészségügyi, építésfelügyeleti, fogyasztóvédelmi, növényvédelmi, környezet- és természetvédelmi szervek már amúgy is komolyan erodálódtak.

A CSEMETE Egyesület, az E-misszó Egyesület, a Greenpeace Magyarország, a Holocén Természetvédelmi Egyesület, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a WWF Magyarország súlyos aggodalmát fejezi ki a kormány azon döntése miatt, hogy 6700 fős leépítést hajt végre a közszférában.

Az elmúlt évtizedben az egyébként sem igazán erős népegészségügyi, építésfelügyeleti, fogyasztóvédelmi, növényvédelmi, környezet- és természetvédelmi, valamint egyéb állami szervek már amúgy is komoly megszorításokat szenvedtek el (az ÁNTSZ-t például költségvetésében és létszámában is megfelezték). A mostani kormányhatározat alapján most mindezeket a szervezeteket újabb súlyos veszteségek érik. Így például a környezetvédelmi és vízügyi szervektől 250, a népegészségügyért felelős intézményektől 329, a meteorológiai szolgálattól 70, az adóhivataltól 577 főt, a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) 70 embert küldenének el.

Az elmúlt évek a nagy környezetvédelmi és egészségügyi botrányoktól voltak hangosak. Német szemétügy, erdőségek törvénytelen kivágása, súlyos vízszennyezés Esztergomban, pirospaprika-botrány, élelmiszer-átcímkézések – csak néhány azok közül az események közül, amelyeket megfelelő hatósági ellenőrzés meg tudott volna előzni. Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakóit nem sújtotta volna vörösiszap-katasztrófa, ha a hatóságoknak lett volna kapacitásuk arra, hogy a helyszínen ellenőrizzék az ajkai vörösiszap-tározót, és nemcsak az érintett cég által benyújtott papírokból tájékozódtak volna annak állapotáról. A népegészségügyi programokat már évek óta nincs, aki végrehajtsa, hiszen a tisztiorvosi szervek a létszámhiány miatt a törvény által előírt napi feladataikat sem tudják ellátni.

A meteorológiai szolgálat már most is akadozva működik, pedig az éghajlatváltozás miatt minden eddiginél nagyobb szükség lenne a gyors és megbízható előrejelzésekre. Az adóhivatali elbocsátások – amint azt a korábbi tapasztalatok már bebizonyították – évi több tízmilliárd forintos adóbevétel kieséséhez és a feketegazdaság erősödéséhez vezet. A KSH a korábbi megszorítások miatt már számos fontos szolgáltatását leépítette, és nem tud elkészíteni olyan tanulmányokat, amelyek elengedhetetlenek lennének a helyes kormányzati döntések meghozatalához.

Miközben a kormány a takarékosságra hivatkozva tönkreteszi az államigazgatást, nem használja ki a nyilvánvaló és az ország helyzetét nem rontó lehetőségeket az államháztartás helyzetének javítására. Ezek közé tartozik például a kamionok kilométer-arányos útdíja, amelynek bevezetését a kormány programja is előirányozta, eddig mégsem tett semmit ennek érdekekében.

A civil szervezetek kérik, hogy a kormány a lakosság biztonságát, egészségét helyezze mindenek elé. Ne folytassa az előző kormányoknak az államigazgatás leépítését eredményező politikáját, és ne hallgasson az IMF ilyen irányú követeléseire sem. Ellenkező esetben ugyanis Magyarország ki fogja írni magát a civilizált országok köréből.

2012. január 16.
A közleményben említett szervezetek nevében közzé teszi: Levegő Munkacsoport.
 


Kapcsolódó cikkünk kommentje:  2012. január 13. 15:35
Az OKTVF-nél már a mai napon megkezdődtek az elbocsátások. Információk szerint 7 fő, valamennyien még 2010 előtt felvett dolgozók, többen 8-10 éves tapasztalattal és szakmai főtanácsadó címmel – bár utóbbiakat már korábban visszavonták. A két hónap felmondási időt nem kell ledolgozni, pedig munka lenne elég. A hatóság honlapján pontosabb információt nem találtam, mert az jan. 1. óta elérhetetlen.

Kapcsolódó anyagok:

Környezetvédelem – vízügy: 236:14

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás