A rovat kizárólagos támogatója

A fejlődő országok felhívásai állnak a COP27 klímakonferencia középpontjában. A szegényebb nemzetek arra szólították fel a gazdag országokat, hogy fizessenek a szennyezésük által nekik okozott károkért.

Több vezető szerint az északi félteke országainak kártérítést kell fizetniük a szegényebb nemzeteknek, amelyek megszenvedik az előbbiek által okozott szennyezést.

“Afrika az éghajlatváltozást okozó szennyezés kevesebb mint 3 százalékáért felelős, mégis ez a kontinens tapasztalja a válság hatásait a leginkább” – szögezte le a kenyai elnök. “Ezért méltányos és helyénvaló, hogy ez a konferencia meghozza a szükséges intézkedéseket Afrika különleges szükségleteinek és körülményeinek elismerésére.”

Barbados miniszterelnöke, akinek országát időjárási szélsőségek sújtják, egyike volt azoknak a vezetőknek, akik elítélték a fejlett országokat, amiért cserbenhagyják a fejlődő világot. Mia Amor Mottley szerint a gazdagabb országok nem nyújtanak segítséget a klímabarát technológiára átálláshoz sem.

“Az elektromos autókhoz, akkumulátorokhoz vagy a fotovoltaikus panelekhez hozzáférésünket korlátozzák azok az országok, amelyek domináns jelenléttel rendelkeznek, és képesek ezeket előállítani” – mondta. “A globális dél továbbra is a globális észak kegyétől függ ezekben a kérdésekben.”

A gazdag országok évi 100 milliárd dollárt ígértek a fejlődőknek, hogy környezetbarátabbá tehessék gazdaságaikat, de az ENSZ szerint eddig csak évi 83 milliárd dollár támogatást kaptak.
Németország 2025-ig hatmilliárd euróra növeli nemzetközi klímavédelmi hozzájárulását, ebből 170 millió eurót  a klímakockázatok kezelésére szolgáló új globális alapba szánnak – közölte Olaf Scholz kancellár Sarm-es Sejkben.

Kapcsolódó anyagok:

COP27: tapossuk a gázt a klímapokol felé

A COP27 az ECOMONDO partnere az első mediterrán pavilonban

Megnyílt a COP27 Sarm-es-Sejkben

Klímaaktivisták tiltakoznak, amiért az idei klímatárgyalásokat a Coca-Cola szponzorálja

Olvadóban az UNESCO jeges világörökségi helyszínei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás