Hirdetés
Forrás: hvg.hu

“Azt a viccet ismered, hogy Csányi Sándor a Putyin bankján keresztül adna hitelt Orbán Viktornak arra, hogy megépítse az új paksi atomerőművet?” És ha nem is vicces?

Az OTP megvásárolná az orosz Vnyesekonombank (VER) ukrajnai leánybankját, a Prominvesztbankot – értesült a Kommerszant. A Paks 2 államközi hitele mögött álló orosz bank a hírek szerint nagyon meggyengült, ezért feltehetően jól jönne neki az ukrán leányért fizetett vételár, amely esetleg közvetve a paksi bővítés finanszírozására is pozitív hatással lehetne.

Szergej Gorkov, az állami tulajdonban lévő VER elnöke tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy van pályázó az ukrajnai leánybank megvásárlására, de kilétét nem fedte fel – írta a Kommerszant orosz lap. A lap három meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy az OTP-csoport már elvégezte a bank átvilágítását és már előrehaladott tárgyalások folytak az orosz pénzintézettel.

Szergej Gorkov korábban azt mondta, hogy a Prominvesztbank eladásakor a pénzintézet olyan vevőt keres, amellyel rendezni lehet az ukrán pénzintézeteknek nyújtott bankközi kölcsönök visszafizetését.  Az ukrán nemzeti bank rangsorában az első negyedévben a mérlegfőösszeg alapján az OTP a 17. helyen állt. Az S&P elemzése szerint tavaly a Prominvesztbank az öt legnagyobb pénzintézet között volt Ukrajnában, de az idén az üzleti tevékenysége jelentős mértékben szűkült, április elsején már csak a 14. helyen állt, és az első negyedévben 3,05 milliárd hrivnyás veszteséget könyvelt el.

A hírrel kapcsolatban az OTP annyit közölt, nem kommentál sajtóértesüléseket. A bank folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban gondolkozik, ahol jelen van, azonban a helyi bankjának alacsony a piaci részesedése – tették hozzá.

Az ukrán leány eladásából befolyó pénz nagy segítség lehet a VER számára, amely a nyár eleji hírek szerint az összeomlás szélére került és kormányzati segítségre is szüksége lehet.  A hazánkban a Dunaferr, illetve a Paks 2 államközi hitele mögött álló bankról hónapok óta egyre vadabb hírek érkeznek azzal kapcsolatban, hogy meddig tudja még teljesíteni a fizetési kötelezettségeit.  A szocsi téli olimpiát is hitelező állami banknak a Reuters szerint legalább 260 milliárd rubelre lenne szüksége a jövő évi orosz költségvetésből, hogy a meglévő vállalásainak időarányos tételeiért helyt tudjon állni- írta a HVG.

Áprilisban a nemzetközi gazdasági sajtó egyszer már megkongatta vészharangot a VER miatt. A bank új vezére, Szergej Gorkov akkor új és hosszú távú stratégiát ígért a kilábalásra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás