Hirdetés

Dr. Jane Goodall 1960. július 14-én lépett be először a Tanzániában található Gombe Nemzeti Parkba a vadon élő csimpánzok tanulmányozása céljából. Július 14-én ezért is ünnepeljük az emberiség legközelebbi élő rokonait, továbbá azért, hogy tudatosítsuk egy világméretű fellépés életbevágó szükségességét annak érdekében, hogy biztosíthassuk a csimpánzok további jólétét, védelmét és megóvásukat.

Dr. Goodall hívta fel a figyelmet ezekre a figyelemre méltó élőlényekre, és aki a mai napig szót emel az érdekükben. Ebben az évben az a célunk, hogy megmutassuk a csimpánzok lenyűgöző mivoltát! Egy érdekesség, amit talán mi sem tudtunk róluk, az a csimpánzok hangjelzéseket felhasználó egyedi kommunikációja. Az egyik ilyet „ziháló huhogásnak” avagy csimpánzi üdvözletnek („pant-hoot”) nevezhetünk, egy speciális köszöntési formának, amelyet minden egyes csimpánz a másik üdvözlése jeléül használ.
A csimpánzok képesek egymástól tanulni és egyedi kultúrájukat alakítani, továbbfejleszteni. E mellett az igazán csodálatos viselkedésforma mellett a csimpánzok a magvak hordozóiként és terjesztőiként létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztémában, ezért a csimpánzokat az erdő építészeinek is nevezik.

Egy másik égető ügy, amelyet a leginkább tudhatunk velük kapcsolatban, az a csimpánzok mára rendkívül veszélyeztetett volta.  100 évvel ezelőtt számukat 1-2 millió egyedre becsülték Afrika 25 országában. Manapság a legoptimistább becslések szerint 350,000 vadon élő csimpánzt találunk mindösszesen az egész afrikai kontinensen. Az élőhely veszteség, az illegális természet elleni bűncselekmények felszámolása és betegségek továbbadásának megállítása holisztikus megoldásait alkalmazva, együttes erővel, egy csepp esélyt biztosíthatunk a csimpánzok számára.

Hallassuk a hangunkat a csimpánzokért a #GiveAPANTHOOT használatával! Hozz változást a közvetlen környezetedben, amivel biztosíthatod Te is a vadon élő és a fogságban élő csimpánzok jövőjét.  Csatlakozz hozzánk a janegoodall.hu/rs/rootsandshoots oldalon és indíts projektet a védelmükben.

Tudj meg többet a Csimpánzok Nemzetközi Napjáról és ezekről a hihetetlen élőlényekről a www.worldchimpanzeeday.org vagy a www.janegoodall.hu holnapokon keresztül!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás