A rovat kizárólagos támogatója

„Ungár a zöldpolitika magyar útjáról beszél, ami elég orbános. Az MZP nem lesz az, aki megmondja, ki lesz az új Messiás, aki Orbán Viktort leváltja, sőt az orbánozók („Orbán Viktor korrupt… bla-bla-bla” – csapja az ellenzéket a falhoz) népes táborából is kiiratkozik.

Orbán Viktor nem felelős a kormánya rossz befektetéseiért (például új paksi atomerőműért, akkumulátorgyárakért, a Budapest–Belgrád-vasútvonalért, a Fudan Egyetemért), az üresen maradó stadionokért, a sportba való kiemelt befektetésért, miközben a kutatásról, oktatásról és egészségügyről megfeledkezett? A környezet ügyéről ne is beszéljünk, hiszen azt a Köpcös porig rombolta, beleértve az ezért dolgozó civil szervezeti hálózatot is (lásd Norvég Alap). Kinek lehet Ungár amnéziára hajazó új elképzelése hiteles zöldpolitika? Hová iratkozik be valójában az általa vezetett párt? Mert szerintem ez itt a valódi kérdés.”

Ki az igazi Trebitsch? – így fogalmazhatnánk meg általánosan az LMP új arcának Ungár Péternek a dilemmáját?

Nos, természetesen Petyus az, írd és mond. Lányi már hallgat, de az Élőlánc sem látható. Jávor Brüsszelben ragadt, Karácsony főpolgármester a bicikliutakkal elfoglalt. Félreállt a Márki-Zay (MZP) elől is a miniszterelnökjelöltség súlyos terhét kerülve. Tehetett volna a zöldekért – hallom. Hát nem tett. Keservesen meghurcolták a szülőfalujába tervezett retró gagyiság kapcsán. Nem emlékeznek rá. Karigeri fehérgyarmati emlékezete nem maradt meg az ott lakó népeknek, pedig hát ő is helyre magyar legényke volt egykoron. Üsse kő, legyen inkább MZP. Akkor a főpolgármesteri hivatal körüli picsi-pacsi is elcsöndesülhet majd. Na, nem az LMP MZP-ből a második tag, ami már azt jelenti „Magyarország Zöld Pártja”, röviden Zöldek. Ilyen csöppnyi piacon ki nem tudta hamarabb: MZP vagy LMP MZP?

A Magyar Hang 2020. február 8-án tette közhírré. 2020. nyaráig Kendernay János volt az LMP férfi társelnöke, a kirakatban viszont Schmuck Erzsike arca volt látható. Valódi tétovaságot és erőtlenséget sugárzott. A 2015-ös csúcs után, amikor 1900 párttagról beszéltek, Schiffer után mára 500 alá zuhant ez a szám.

Szerintem az LMP MZP sikeresen számolta fel magát a tragikomikus akcióival:
1 Schiffer kiválásával;
2 a Sallai és Hadházy esettel;
3 a Tv-székház ostromában Szél és Hadházy műkedvelő alakításával;
4 Ungár távolodásával a valóságos zöld politikától és a civilszervezetektől.

Szerintem a következő választásoknál LMP MZP nélkül maradunk, hacsak nem lép koalícióba, amit éppen most kilépő párttagok valószínűsítenek. Elvileg két lehetősége van, az egyik a Fidesz-KDNP, amelyben eltűnik, mint Donkey Dragon forró ölelésében (lásd Shrek), vagy a DK, amely párt odaadott egy képviselői mandátumot a frakcióalakításhoz és kellene is neki valamiféle zöld kompánia, de elvileg Karácsony és Jávor kivonulásával a jobb szárny maradt. Már nem lenne formális zöld politika DK nélkül, ami valójában nincs is. Súlytalan picsogás van, hol az ATv-én, hol a Hír Tv-én.

Ungár vezeti elő, időnként sokatmondóan várakozó hallgatással. Szóval ő az, aki nem orbánozik (bla-bla-bla). Szinte hihetetlen módon ő konstruktív (értsd helyeslő) ellenzék lesz. Talán a mami is ezt tanácsolta. Hiszen nem érhet echte zöldeket nagyobb öröm, mint a megtérés. Hová is? Az LMP-MZP 75 ezer szavazatot kapott, a DK 557 ezret, a Fidesz-KDNP messze többet. A karavántábor bebocsátást nyerhet a várba is, tietek pedig a lekvár. Nem az, amit a nagymama főzött.

Időközben a valóságos MZP körül fellegek tornyosulnak, hiszen ’véletlenül’ elárulta, hogy amerikai pénzeket kapott a választások előtt (Action for Democracy – az elnök-igazgató Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója, aki Bajnai Gordon főtanácsadója volt a miniszterelnöksége idején), s ezt az össznépi ellenzék céljaira is használták. A kormánypárti urak (akik mindezt a közös kasszából tették) úgy gondolják kimeríti a választásokba való külföldi beavatkozás tényét. Szóval keringünk még egy kicsit, mint tétova, hosszú-lábú gázlómadarak a mocsarasodó tavacska körül, ami nem éppen pipereszappan szagot áraszt, de hát hozzászoktunk. Magyarok vagyunk.
Darvas Béla FB környezet

Élet és Irodalom (Környezet No 33), 66 (41), 9. (2022. október 14.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás