Hirdetés

Környezetbarát takarítószerek, energiatakarékos világítótestek, újrahasznosított papír, kétoldalas és gazdaságos nyomtatás, csapvíz automaták, több szobanövény, a kantin saját fűszerkertjéből származó friss fűszernövényekkel ízesített helyben készülő ételek. Így teljesítette a Tetra Pak a KÖVET Egyesület Zöld Iroda Minősítésének követelményeit.

A Tetra Pak Magyarország 2013 június 5-én a Zöld Iroda Napon vette át a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványát. A Tetra Pak a Kinnarps Hungary Kft. és a MARS Magyarország Értékesítő Bt. után a harmadik olyan vállalat, amely sikeresen teljesítette a KÖVET Egyesület Zöld Iroda Minősítő Rendszerének szigorú követelményeit és ezeknek megfelelően szabályozza irodai működését. Az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Zöld Iroda Napon összesen 25 kiállító mutatkozott be a környezet- és emberbarát irodai működéshez kapcsolható termékével vagy szolgáltatásával. A látogatók szakmai előadásokat is hallhattak, többek között a környezetbarát irodai dokumentumkezelésről, a hulladékkezelési lehetőségekről, a környezetbarát tisztítószerekről és takarítási módokról, a nyomtatás optimalizálásáról. A kiállítás látogatói emellett kipróbálhatták az irodai masszázst, kóstolhattak bio-italokat, termelhettek energiát bringaerőművel, és felfrissülhettek egy finom fair trade kávéval.

A Tetra Pak budaörsi gyárában a munkatársak a japán TPM módszer irányelveit követve különféle területekre összpontosító pillérekben dolgoznak fejlesztéseken immár több mint tíz éve. Ezek egyike a környezetvédelmi pillér, amely a gyártási hulladékok újrahasznosításától a termelési terület energiafelhasználásáig számtalan témában szervez fejlesztő csoportokat. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a gyár fajlagos energiafelhasználása 49%-kal csökkent, a gyártási hulladékot pedig 100%-ban újrahasznosítják. A környezetbarát üzleti működés egy nagyvállalatnál már önmagában hatalmas lépés, a Tetra Pak azonban fontosnak tartotta, hogy az irodáiban is meghonosítsa a fenntarthatóság szemléletét. A Zöld Iroda projektnek köszönhetően ma már a vállalat munkatársainak gondolkodását is ezek az elvek határozzák meg.

Zöld Iroda Nap 2013  Zöld Iroda Nap 2013  képre kattintva galéria nyílik

A változtatások menedzselésében a KÖVET Egyesület volt a Tetra Pak segítségére. A KÖVET kiemelten közhasznú szervezet, mely szolgáltatásokat nyújt, illetve gyakorlati programokat szervez a felelős vállalatirányítás területén, kiemelten a környezetre kisebb terheket rovó vállalati működés elterjesztése érdekében. A szervezet Zöld Iroda Minősítése a környezetközpontú irányítási rendszerek (pl. ISO 14000, EMAS) innovatív alternatíváját kínálja az irodai tevékenységre vonatkozóan. A Tetra Pak a KÖVET által készített kérdőív segítségével környezetvédelmi állapotfelmérést készített, és az általuk végzett előaudit során együtt határozták meg azokat a változtatásokat, amelyek a Zöld Iroda Minősített Munkahely védjegy megszerzéséhez szükségesek voltak.

„Hat hónap alatt számos változtatást hajtottunk végre: korábbi takarítószereinket környezetbarát termékekkel helyettesítettük, minden világítótestet energiatakarékosra cseréltünk, bevezettük az újrahasznosított papírt az irodában, a nyomtatókat pedig kétoldalas és gazdaságos nyomtatásra állítottuk át” – mondta el Molnár Zita, a Tetra Pak kommunikációs vezetője.

Újszerű kezdeményezés volt, hogy elindították a csapvizet használó víz automaták beszerzését, amelyek forró és szénsavas víz előállítására is alkalmasak – ezzel mind a vízforralókat, mind a palackozott vizet kiiktatták. A szelektív hulladékgyűjtés már korábban is gyakorlat volt, erre belső kommunikációval hívták fel újra a figyelmet. Az „egy ember – egy virág” elv alapján megnövelték a szobanövények számát az irodákban, a gyárban üzemelő kantin pedig saját kis fűszerkertet alakított ki, az innen származó friss fűszernövényekkel ízesítik a helyben készülő ételeket.

A bevezetett intézkedések eredményeképp a tisztítószer használat 12%-kal, a papírfelhasználás egyharmadával csökkent, csak az új víz-automaták bevezetésével pedig majdnem félmillió forintot takarítanak meg évente a palackozott vizek költségéhez képest.
A KÖVET képviselői is elismerően szóltak a Zöld Iroda projekt eredményeiről. „A Tetra Pak zöld iroda csapata bámulatos lelkesedéssel vetette bele magát az irodai környezetvédelem szakmai részleteibe. Alapos kutatómunkát végeztek néhány olyan területen, ahol nem egyértelmű, mi is a környezetbarát megoldás. A vegyszerek alkalmazásában, illetve a papírfelhasználásban a legárnyaltabb megoldást találták meg, az irodai hulladékszelektálásban pedig a gyártásban szerzett gyakorlatot tökéletesítették tovább” – mondta el Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója. Tőle június 5-én a budapesti Kinnarps Házban megrendezett Zöld Iroda Napon a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt Kovács Tibor gyáregységvezető vette át, aki ezután egy rövid előadásban mutatta be az elért eredményeket.
Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország        galériához katt a képre!

A Tetra Pak Csoport
A Tetra Pak a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel segítse százmilliók élelmiszerellátását a világ 190 országában, nap mint nap. Ma a Tetra Pak az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, és elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak csomagolásba töltött élelmiszerek 63,3%-a folyékony tejtermék, 17,6% dzsúsz és nektár, 8,5% szénsavmentes üdítőital, 4,3% egyéb tejtermék, 2,6% bor és tömény alkohol, 2,8% pedig szilárd élelmiszer. 2012-ben a világon összesen több mint 77 milliárd liter tejet, gyümölcslét és egyéb élelmiszert töltöttek a Tetra Pak által gyártott italos kartondobozokba.

Az 1989-ben alapított budaörsi Tetra Pak gyárban jelenleg hat különböző méretű italos kartont gyártanak tíz különböző kivitelben. Termékei 92 százalékát a vállalat 28 országba, elsősorban a közép- és kelet-európai piacokra exportálja. A Budaörsön gyártott csomagolóanyagok legnagyobb felvevői lengyel, cseh, német, horvát, szlovák, szlovén és osztrák partnerek, de Japántól Dél-Afrikáig és Szudántól Chiléig a világ minden részére szállítják az itt gyártott dobozokat. A közép-európai térség legnagyobb gyárának számító budaörsi Tetra Pak gyár nemzetközi összehasonlításban is az egyik leghatékonyabb egység. A Tetra Pak magyarországi vállalatai több mint 200 főt foglalkoztatnak.

Kapcsolódó anyagok:

Bejött a zöld paparazzi kommandó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás