Hirdetés
greenfo/MTI

A világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben – közölte az Egészségügyi Világszervezet, ismertetve egy 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérés eredményét.

Települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4 százalékában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak – derül ki a felmérésből, amelyet az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat végzett a világ országaiban. Kilencvenhárom városban a pm2,5-szint 10-szeresen haladta meg az ajánlott határértéke.

A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint ezek a legveszélyesebbek az egészségre. A szennyezettség évente több százezer ember haláláért felelős Európában, Magyarországon tízezernél is többre tehető azok száma, akik idő előtt vesztik életüket a légszennyezés miatt.

Újdelhi a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa, és Banglades a legszennyezettebb levegőjű ország. A felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád a második legrosszabb helyen debütált.

Kína, ahol 2014-ben üzentek hadat a légszennyezettségnek, a 22. helyre javult tavaly a pm2,5-sűrűséget tekintve az egy évvel korábbi 14. helyről. Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték, a 42 országot felsoroló régiós listán Magyarország a tizenharmadik.  Az IQAir listáján hazánk a középmezőnyben, a 62. helyen szerepel, hajszálnyival megelőzve Romániát, némileg elmaradva a Fülöp-szigetektől. Az országban mért átlagos érték a WHO ajánlásának háromszorosa, 15,5 mikrogramm, ami még a korábbi ajánlásnak is a másfélszerese.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás