Hirdetés

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legfrissebb felmérései szerint a nádpusztulások nagy része olyan helyeken történt, ahol a nádas évtizedek óta intenzív emberi hatásnak van kitéve. Az utóbbi évek NER yachtkikötő és lakópark, szálloda építései csak tovább rontottak a helyzeten.

Az utóbbi évek során több helyen is romlott a Balaton nádasállományának állapota, a tavalyi alsóörsi nádpusztulás a sajtóban is nagy figyelmet kapott. Intézetünk április eleji felmérései szerint a pusztuló tendencia tavasszal sem változik: a nádas frontjában a víz felé, ha nem is tökéletes állapotú, de új, zöld nádszálak találhatók, a nádas belsejében, a part-felőli oldalon a nádasok pusztulnak. Itt esetenként teljesen kihalt területek is találhatók, ahol elsősorban sás és gyékény növények jelentek meg. Ez a folyamat a korábban tapasztaltak ellentéte, amikor a pusztulás a víz-felőli oldalon ment végbe, és vékonyodó „babásodott” nádasszegélyeket eredményezett.

Az általunk vizsgált nádpusztulások nagy része olyan helyeken történt, ahol a nádas évtizedek óta intenzív emberi hatásnak van kitéve. Elsősorban olyan helyeken figyelhetők meg a változások (csónakkikötők, strandok, stégek-bejárók környéke) ahol a nádas feldarabolódása jelentős (10 méterenként vannak ilyen-olyan nyiladékok), ahol a nyaraló/kikötő tulajdonosok kivágták a nádat, ahol friss építkezések és fejlesztések voltak az elmúlt években, vagyis ahol az emberi hatás túl intenzív. Mondhatjuk, hogy a nádas nem pusztul, hanem- ha akaratlanul is- de aktívan pusztítjuk.
2022 júniusában „Őszintén a Balatonról- Mi lesz a Balatonnal, ha pusztul a nádas?” címmel előadóülést szerveztünk, melyen a téma szakértői számoltak be kutatási eredményeikről és hívták fel a figyelmet a nádasok sérülékenységére és sürgettek intézkedéseket a balatoni nádasok védelmére. Az előadóülés összefoglalója itt olvasható. 

Az intézet videója a nád korai fejlődési stádiumában készült. Tervezik, hogy az év későbbi vegetációs időszakában is bemutatják, hogyan alakul majd ezen problémás állományok sorsa.  Felvételeik 2024. áprilisának elején, Alsóörs és Ábrahámhegy környékén készültek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás